Arkivbilder på hundar.
Arkivbilder på hundar. - Foto: Erik Nylander/TT/Pexels

Veterinärens varning – godiset som kan göra din hund sjuk

Veterinären Sara Molin har gått ut med varning till hundägare. Varningen handlar om ett hundgodis, som kan göra hundar väldigt sjuka och få deras njurar att fungera sämre.


Under måndagseftermiddagen gick veterinären Sara Molin ut med en varning till alla hundägare på sin Instagram. Sara Molin är veterinär och har ett konto på Instagram med över 21 000 följare, där hon brukar dela med sig av saker i vardagen och från jobbet.

Hundgodiset som kan vara farligt för din hund

Varningen handlar om ett hundgodis, som kan vara mycket farligt för hundar och leda till att de utvecklar njursjukdomen fanconis syndrom. 

I sitt Instagraminlägg beskriver Sara Molin hur veterinärer redan för 15 år sedan började få in hundar som utvecklat fanconis syndrom, även raser som inte hade en känd genetisk benägenhet för sjukdomen. Vilket ledde till att amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten började utreda detta, skriver Sara Molin på sin Instagram.

Chicken jerky från Kina

Man misstänker att sjukdomen kan komma om man låter sin hund äta hundgodis chicken jerky från Kina, alltså torkad kyckling. 

Man har hittills inte kunnat fastställa att det är godiset från Kina som gör hundarna sjuka. Men det finns flera fallrapporter och studier på att fanconis syndrom har orsakats av chicken jerky från Kina.

Alla hundar som drabbas överlever inte

Sjukdomen gör att en del av njurarnas funktion slutar fungera. Hundar som drabbats av fanconis syndrom kan bli friska igen men detta kan ta lång tid. Men det finns tyvärr de hundar som hinner bli för långt gångna i sin sjukdom och måste avlivas, skriver Sara Molin på sin Instagram.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!