Det finns mat som kan vara farligt för din katt att få i sig.
Det finns mat som kan vara farligt för din katt att få i sig. - Foto: Chris Anderson/TT & Robin Haldert/TT

Matvarorna som är livsfarliga för din katt – kan leda till döden

Om du har katt finns det några saker du bör känna till som kan vara direkt livsfarligt för den att få i sig. Flera råvaror kan nämligen kosta livet på din pälskling.


Ingår en liten pälsbeklädd krabat i din familj? Då är det viktigt att du känner till vad du måste vara noggrann med att katten inte får i sig. 

Att ha katt är populärt i många hushåll och de små pälsklingarna har en tendens att vara nyfikna. Men det gäller att du som ägare är extra vaksam, speciellt om du står i köket och lagar middag. Anledningen är att det finns råvaror som kan vara direkt farliga för katten att få i sig och kan i värsta fall leda till blodförgiftning och döden.

Gör ALDRIG det här mot din katt – kan göra den sjuk

Råvarorna kan ge din katt blodförgiftning

Det handlar om lök, både rå och tillagad. Veterinärkliniken First Vet redogör på sin hemsida varför all form av lök är farlig för din katt och vad som kan hända om det råkar slinka ner.

Lök innehåller nämligen ämnen som skadar de röda blodkropparna vilket i värsta fall kan leda till blodbrist. Och även om löken är tillagad så är den fortfarande lika giftig för katten.

Skulle det vara så att katten råkat få i sig någon form av lök gäller det för dig som ägare att vara extra vaksam. Symtomen visar sig vanligtvis efter 12 timmar upp till fem dagar efter intaget och då kan det resultera i mag- och tarmbesvär. Katten kan kräkas, få diarré och uppvisa en nedsatt aptit. Den kan också få bleka slemhinnor, ökade andningsbesvär, förhöjd puls och slöhet som en följd av blodbristen. 

Veterinären: Så kan din rökning skada din katt

Så mycket lök krävs – för att katten ska förgiftas

Mängden lök som leder till förgiftning ligger på fem gram per kilo kroppsvikt, enligt First Vet. Och faktum är att vitlök kan vara upp till hela fem gånger så giftigt som gul lök.

Vitlök kan vara upp till fem gånger så giftigt som gul lök för din katt. Foto: Johan Nilsson/TT & Janerik Henriksson/TT

Skulle olyckan vara framme är det viktigt att du som kattägare agerar snabbt genom att uppsöka veterinärvård för din katt. Då det inte finns något motgift kan katten behöva dropp eller aktivt kol för att förhindra att kroppen tar upp gifterna. 

Det kan även krävas syrgas och blodtransfusioner om förgiftningen är av allvarlig karaktär och i värsta fall kan det leda till döden.

Därför älskar katter kartonger – enligt experten: "Uppsyn och kontroll"

/
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!