Claudio Bresciani/TT och Pexels
Claudio Bresciani/TT och Pexels - Foto: Hur påverkas katter och hundar av passiv rökning?

Veterinären: Så kan din rökning skada din katt

Hur påverkas egentligen våra hundar och katter av passiv rökning? Nyheter24 frågade Jennifer Strandman som är veterinär hos Agria.


Andelen som röker i Sverige har minskat sedan början 2000-talet och år 2022 uppgav sex procent, i åldrarna 16-84 år, att de röker dagligen, enligt Folkhälsomyndigheten

Samtidigt huserar något sällskapsdjur i drygt vart tredje svenskt hem. De allra vanligaste är, kanske inte helt oväntat, katt och hund, enligt en undersökning som Agria gjorde år 2021.

Men hur påverkas egentligen våra husdjur av passiv rökning? Enligt veterinären Jennifer Strandman, som är verksam hos just Agria, har man inte kunnat påvisa någon tydlig påverkan på hundar.

–  Det finns inga tydliga belägg för att någon specifik sjukdom orsakas eller försämras av ägarens rökning, säger hon till Nyheter24.

Sakerna du INTE ska utsätta din katt för: "Vill inte"

Katter kan utveckla astma

Men för katter, som är det överlägset mest populära husdjuret i Sverige, har man däremot kunnat se att passiv rökning kan göra viss skada.

– Katter har en ökad risk att utveckla astma eller få mer symtom av sin redan befintliga astma, konstaterar Jennifer Strandman. 

Veterinären: Det här får du ALDRIG göra mot din katt

Symtom på att din katt har astma

Det finns flera tecken som kan indikera att din katt lider av astma:

  • Kattens andning som är ansträngd
  • Katten andas med öppen mun
  • Katten har en slemmig hosta 
  • Katten nyser upprepade gånger

Om du misstänker att din katt har astma bör du kontakta en veterinär. 

Läs fler artiklar om katter här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!