Regeringen vill ge bostäder till förövare.
Våld i hemmet

Regeringen vill ge tillfälliga boenden till män som slår kvinnor

Regeringen vill att kommuner ska kunna ge tillfälliga bostäder till våldsförövare – för att offren ska slippa flytta.


Regeringen håller just nu på med en utredningen med namnet  “Att bryta ett våldsamt beteende”. Ett förslag som jämställdhetsminister Lena Hallengren, Socialdemokraterna, lagt fram i veckan är att kommuner ska kunna ge tillfälliga boenden till personer som varit våldsamma mot deras partners, skriver Hem och Hyra. 

“Personer som har utsatt närstående för våld och som bor tillsammans med de våldsutsatta bör av kommunerna hänvisas till tillfälligt boende i de fall det är lämpligt med hänsyn till säkerheten för de våldsutsatta och andra omständigheter”, står det bland annat i utredningen. 

Anledningen ska vara att de som blivit utsatta för våld i hemmet ska kunna bo kvar i sin bostaden och att det istället är förövaren som ska omplaceras. 

Regeringen la fram ett förslag om att förövare ska omplaceras. Bildkälla: TT

Hem och hyra har pratat med Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, som är kritiska till förslaget även om de tycker att det är bra att familjen och den utsatte inte behöver flytta själva.

– Jo, det är helt rättvist. Men brottslingen bör flytta in i fängelse istället. Eller få ett straff och sedan flytta. Det är ett problem att detta inte kopplas alls till några rättsliga följder. Jag får nästan vibb av ett klansamhälle som går ihop och hjälper med en bostad där mannen får bo så att alla får lugna ner sig, säger ordförande Jenny Westerstrand.

Charlotte Eklund Rimsten, utredningssekreterare, svarar på kritiken till Hem och Hyra och säger att det alltid är viktigt att anmäla och att förslaget är utöver det.

– Det ingick inte vårt uppdrag att bedöma det rättsliga. Alla våra förslag, och det skriver vi på många ställen, har en bakgrund av att brottsliga gärningar alltid ska anmälas och lagföras. Men vad våra förslag syftar till är att se vad som kan göras vid sidan av lagföringsprocessen, säger hon till Hem & Hyra.

På frågan om det är lämpligt att förövarna lägenheter i den bostadsbrist som finns i bland annat Stockholm svarade utredningssekreteraren att det är "något som kommunerna själva måste ta ställning till".

Nyheter24 har tidigare skrivit om kvinnan som lyckades smyga ner en lapp med rop på hjälp till sin veterinäroch om pojkvännen som tvingade sin flickvän att tatuera in "Chris ägodel" på kroppen

TV: Jimmy Åkesson om misshandeln "Man känner sig nästan som en kriminell"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det är en bra idé?
Tack för din röst!