Det finns en viktig anledning till varför du bör vara försiktig med vissa livsmedel, som Parmegiano reggiano, pecorino och Jamón Serrano.
Det finns en viktig anledning till varför du bör vara försiktig med vissa livsmedel, som Parmegiano reggiano, pecorino och Jamón Serrano. - Foto: Leif R Jansson/TT & Andrew Medichini

Dolda riskerna med italienska favoritostarna

Att unna sig italiensk ost eller spanska charkuterier är något många älskar. Men det finns en tydlig anledning till varför du också bör vara försiktig med vissa livsmedel och mängden du får i dig.


10 länder med hög andel antibiotika i djurhållningen

Flera europeiska länder sticker iväg rejält när det kommer till antibiotika i livsmedelsproduktion och djurhållning. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalts rapport från 2021 sticker tio länder i Europa ut mer än andra.

  • Cypern
  • Polen
  • Italien
  • Portugal
  • Ungern
  • Bulgarien
  • Malta
  • Belgien
  • Grekland
  • Tyskland

Källa: SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt)

Det är inte speciellt ovanligt att unna sig något gott till middag, oavsett om det är mitt i veckan, på helgen eller om söndagssteken ska tillagas. Faktum är dock att det finns flera livsmedelsprodukter du bör vara försiktig med.

Att bli just resistent mot antibiotika kan medföra att infektionerna i kroppen blir fler och svårare att behandla vilket i sin tur skadar kroppen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därför ska du undvika halloumi

Pecorino och Parmigiano reggiano kan innehålla antibiotika

Det italienska köket har på senare år influerat många hemmakockar och en krämig pasta med massor av ost är inget som går av för hackor. Men använder du Pecorino eller Parmigiano reggiano bör du vara lite extra försiktig. Anledningen är att Italien är ett av det länder som, efter Cypern, använder mest antibiotika i sin djurhållning, vilket även kan spilla över på osten. 

Riskerna det kan medföra att konsumera för mycket över lång tid är att kroppen utvecklar antibiotikaresistens.

Det är dock inte bara de ostarna som riskerar att innehålla antibiotikarester. Även mozzarella, som ju används på allt från pizzan till topping i en god pasta, riskerar att påverka kroppen negativt. 

Skräckbilderna inifrån Willys – musbajs och död gnagare

Parmigiano reggiano och pecorino är två populära ostar från Italien. Foto: Leif R Jansson/TT

Spansk Serrano-skinka kan innehålla antibiotika

När det kommer till ett annat sydeuropeiskt land som har höga mängder antibiotika i djurhållningen är Spanien. En produkt som då riskerar att innehålla antibiotika är Jamón Serrano-skinka.

Kundernas kritik: Dollarstore anmäls för vilseledande priser

Serrano (i Spanien kallad Jamón Serrano) är en lufttorkad skinka från det spanska köket. Foto: Stella pictures

Om du vill undvika livsmedel som riskerar att ha antibiotika i sig kan du istället köpa ett ekologiskt alternativt. Om du befinner dig på restaurang och vill undvika spansk kött kan du gott och väl fråga efter svenskt kött, om inte det finns går det istället att byta ut köttet mot ett vegetariskt alternativ.

Källa: Sveriges Konsumenter 

Här är lågprisbutiken med Sveriges sämsta service

/
/
/
Ost
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!