Att ha säkerhetsbälte på sig över en vinterjacka kan orsaka stora skador, enligt en undersökning.
Att ha säkerhetsbälte på sig över en vinterjacka kan orsaka stora skador, enligt en undersökning. - Foto: Anders Wiklund/TT & Jessica Gow/TT

Därför är det livsfarligt att ha vinterjacka på sig i bilen

Vinterhalvåret brukar innebära halka längs vägarna på grund av de låga temperaturerna. Men att sitta påpälsad i en tjock vinterjacka under säkerhetsbältet är inte att rekommendera, visar en undersökning.


Under årets kalla månader pälsar vi på oss i ett tappert försök att hålla värmen. Att bära tjocka vinterjackor när vi ger oss ut i kylan ses hos de flesta som en självklarhet, så även om vi ska sätta oss i bilen och köra. 

Så ska svenska vägar klara det förändrade klimatet

Att sätta sig bakom ratten fullt påpälsad är något de allra flesta gör utan eftertanke, men skaderisken vid en olycka kan faktiskt öka, framför allt för barn, det skriver vibilägare. Anledningen är att bältet inte kommer åt kroppen ordentligt, vilket kan orsaka betydligt större skador.

Enkla knepet: Så får du blixtsnabbt bort isen på bilrutan

Därför ska du inte ha vinterjacka på dig när du kör bil

Sajten refererar till den tyska organisationen ADAC som genomfört ett krocktest där man simulerat rörelsefriheten när du har jacka på dig. När testet genomfördes uppgick hastigheten på fordonet till endast 16 kilometer/timmen när bilen bromsade hastigt. Det visade sig då att säkerhetsbältet inte hamnar där det ska på grund av den tjocka vinterjackan. Det gör det då svårare för bältet att skydda kroppen och kan i värsta fall även orsaka skador som till exempel inre blödningar, enligt organisationen.

Bilägare? Här är enkla misstagen som ger dig dyra böter i vinter

Rekommendationen är, att om det inte är möjligt att köra bil utan jacka, åtminstone ha den uppknäppt så bältet kommer åt kroppen. 

Här är världens dyraste Koenigsegg – kostar 123 miljoner

/
Bil