Vintern är här med full kraft och misstagen man kan göra i trafiken är många.
Vintern är här med full kraft och misstagen man kan göra i trafiken är många. - Foto: Ali Lorestani/TT, Bertil Enevåg Ericson/TT och Henrik Montgomery/TT

Bilägare? Här är enkla misstagen som ger dig dyra böter i vinter

Vintern är här med full kraft. Det gäller därför att ta det extra försiktigt på vägarna och ta hand om bilen lite extra – både för din säkerhet och din plånbok.


Minusgrader, snö och ishalka. Ja, vintern har sannerligen anlänt med besked. Men med den kyligare väderleken följer också fler faror på vägarna och lite extra omsorg för din bil så att den kan framföras på ett säkert sätt.

I en lista har Aftonbladet sammanställt några lagbrott, med tillhörande bötesbelopp, som du bör ha koll på innan du sätter dig bakom ratten, både för trafiksäkerheten och plånbokens skull. 

15 saker du ALLTID ska ha i bilen på vintern

Registreringsskylt täckt av snö och is

Dina registreringsskyltar ska vara väl synliga när du kör din bil. Det gäller därför att se till att du regelbundet tar bort snö och is som kan försämra synligheten. 

  • Bötesbelopp: 1 500 kronor. 

Stor mängd snö och is på taket

Att köra med snö och is på taket är inte per automatik straffbart. Utgör det däremot en fara för dig själv eller andra trafikanter kan det utgöra vårdslöshet i trafiken. 

  • Bötesbelopp: Mellan en enstaka tusenlapp till tiostusentals kronor. Detta eftersom dagsböter varierar beroende på din inkomst. Om du döms för grov vårdslöshet i trafik kan även ditt körkort bli indraget. 
Foto: Pontus Lundahl/TT

Stor mängd is och snö på speglar och rutor

Inte heller dina speglar eller rutor får vara täckta av någon större mängd snö eller is. 

  • Bötesbelopp: Mellan en enstaka tusenlapp till tiostusentals kronor. Detta eftersom dagsböter varierar beroende på din inkomst. Om du döms för grov vårdslöshet i trafik kan även ditt körkort bli indraget. 

Enkla knepet: Så får du blixtsnabbt bort isen på bilrutan

Stor mängd snö och is på lyktorna

Lyktorna på din bil ska vara fria från både snö och is, vilket i regel kräver manuell rengöring som sker regelbundet.

  • Bötesbelopp: Även här kan du straffas för vårdslöshet i trafiken och bötesbeloppet, som utgörs av dagsböter, varierar. 

Dimljus och halvljus påslagna samtidigt

Att använda dimljus när det snöar eller uppstår snörök på vägarna kan vara behjälpligt. Men du får aldrig använda dina dimljus samtidigt som du använder dina halvljus. 

  • Bötesbelopp: 500 kronor.

Anders Wiklöf fick trafikböter för 2 miljoner – under ett år

Tomgångskörning 

För att hålla temperaturen uppe i bilen är det många som håller motorn igång en stund innan avfärd eller i samband med ett kortare stopp. Men tomgångskörning med en fossildriven bil kan vara förbjudet. Här gäller det att kolla upp hur reglerna ser ut där du befinner dig. 

Många gånger tillåts tomgångskörning i max en minut, men lokala variationer kan alltså förekomma och överträdelser kan straffas med böter.

  • Bötesbelopp: Från några hundralappar och uppåt, beroende på var i landet du befinner dig. 
Foto: Erik Johansen/NTB/TT

Skadade däck och fel mönsterdjup

Med ishalka på vägarna gäller det att du har rätt däck på bilen och att de är i bra skick. Vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst tre millimeter och den som har dubbdäck måste se till att det inte skiljer mer än 25 procent i antal dubb mellan däcken på bilen som har flest respektive minst antal dubb.

  • Bötesbelopp: Skadat däck, 3 000 kronor. Fel mönsterdjup, 1 200 kronor. För stor skillnad i antalet dubb, 1 000 kronor. 

När måste man ha vinterdäck? Regler, mönsterdjup och böter

Köra för nära framförvarande fordon

De flesta känner till tresekundersregeln, vilken innebär att du håller ett avstånd på minst tre sekunder till framförvarande fordon. Det ökar chanserna för att du ska kunna stanna i tid om bilen framför behöver göra en plötslig inbromsning.

Om du kör närmare än så kan du få böter och förlora ditt körkort. 

  • Bötesbelopp: En sekund bakom framförvarande fordon, 2 000 kronor. En halv sekund bakom framförvarande fordon, 2 000 kronor samt indraget körkort.

Källa: Aftonbladet 

Bil
/