Möjligheterna att nätdejta har aldrig varit större.
1 av 3
Möjligheterna att nätdejta har aldrig varit större. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men precis som med allt annat i livet gäller det att vara försiktig.
2 av 3
Men precis som med allt annat i livet gäller det att vara försiktig. - Foto: TT Nyhetsbyrån
I listan finns några tips på hur du skyddar dig.
3 av 3
I listan finns några tips på hur du skyddar dig. - Foto: TT Nyhetsbyrån

9 saker att tänka på för att inte råka illa ut när du nätdejtar

Möjligheterna att nätdejta har aldrig varit större. Men precis som med allt annat i livet gäller det att vara försiktig. Här är några tips på hur du skyddar dig.


1. Välj rätt dejtingtjänst

Det finns många därute – dejtingtjänster alltså – så det väljer att välja rätt. Kolla in vilka skydd tjänsten har och välj en dejtingtjänst som är etablerad i branschen och verkar stabil.

Bildkälla

2. Skydda dig

Och då menar vi inte med preventinmedel (även om det också är en bra grej!) Men undvik att använda ditt fullständiga namn, ge ut ditt mobilnummer eller säga var du bor någonstans när du till exempel chattar med någon. Åtminstone inte förrän du har fått förtroende för personen. När du kontaktar någon för första gången, fundera då på om du kanske ska ringa från en mobil med kontantkort eller om du ska dölja ditt nummer.

Bildkälla

3. Skapa en ny e-postadress

Skapa en helt egen e-postadress som du bara använder när du nätdejtar. Välj ett namn som inte kan kopplas till dig. På så sätt håller du den här delen skild från ditt vanliga liv.

Bildkälla

4. Var en detektiv!

Googla din möjliga dejt och kolla så att allt verkar schysst. Har hen Facebook, Twitter eller Instagram? Har hen bloggat? Det finns alltid mer information än man tror på internet om folk. I England finns till och med en sajt som kan hjälpa kvinnor att inte råka illa ut när de dejtar.

Bildkälla

5. Ha ett bra lösenord

Som du aldrig berättar för någon. Lösenordet bör heller inte kunna kopplas till dig på något sätt, som till exempel genom namn eller personnummer.

Bildkälla

6. Säg till en kompis

Om det kommer till att du faktiskt ska träffa en dejt på riktigt – berätta det för en vän. Du kan även be din vän ringa upp dig en bit in i dejten, dels för att kolla så att allt är lugnt men också för att kunna komma med en ursäkt till att du måste dra (om dejten inte går bra).

Bildkälla

7. Våga säga "nej!"

Dejting ska vara skoj, inte obehagligt. Stöter du på knäppisar som skriver obehagliga saker – säg då nej och blocka personen om den fortsätter att skriva.

Bildkälla

8. Bestäm träff på allmän plats

Första gången du ska träffa en ny dejt kan det vara en bra idé att ses på en allmän plats där det finns mycket folk, som till exempel i en park eller på ett café eller en bar. Om något skulle hända är du då mindre utsatt än om ni hade setts hemma hos någon.

Bildkälla

9. Gör kopior

Om det skulle uppstå problem, kanske i form av en konflikt, vid ett senare tillfälle kan det vara bra att ha sparat ner och gjort kopior på känsliga meddelanden och annat från människor som du träffar. Det är inte alltid dejtingtjänsterna sparar allt.

Bildkälla

Listan är inspirerad av en annan som gjorts av antivirusprogrammet Norton.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du nätdejtat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.