Bild på en polis och en annan bild på Mina Dennert.
1 av 4
Förra året startade journalisten och författaren Mina Dennert en aktionsgrupp på Facebook. - Foto: TT Nyhetsbyrån / David Lagerlöf / Skärmdump
En bild på Mina Dennert.
2 av 4
Tanken var att gruppens medlemmar aktivt skulle tipsa varandra om kommentarsfält där det fanns hat, rasism och sexism. - Foto: David Lagerlöf
En bild på Mina Dennert.
3 av 4
Sedan skulle medlemmarna slå tillbaka – med fakta, källor och motargument. Allt i en trevlig ton. - Foto: Privat
En bild på Mina Dennert.
4 av 4
"Jag är här!" har vuxit snabbt och har i dag nästan 77 000 medlemmar. Men i och med det har även Mina Dennert fått flera mordhot. - Foto: Pressbild

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.


Det var förra året som journalisten och författaren Mina Dennert startade en aktionsgrupp på Facebook som fick namnet "#jagärhär".

Tanken var att gruppens medlemmar aktivt skulle tipsa varandra om kommentarsfält där det fanns hat, rasism och sexism. Sedan skulle medlemmarna slå tillbaka – med fakta, källor och motargument. Allt i en trevlig ton.

"Jag är här!" har vuxit snabbt och har i dag nästan 77 000 medlemmar. Men näthatet har förändrats sedan starten, menar Mina Dennert.

– Hatet är nästan helt borta från våra gemensamma ytor, vilket också var vårt mål. Man har flyttat till stängda grupper och till andra plattformar, men är fortfarande väldigt starka på Twitter och Youtube, säger hon till Nyheter24.

Mina Dennert. Bildkälla: David Lagerlöf

Mina Dennert berättar att gruppen har råkat ut för mycket smutskastning från framför allt populistiska bloggare som samarbetat med högerextrema sidor.

– De driver propaganda och kallar det för alternativa fakta. För att kunna möta detta kommer vi att behöva arbeta annorlunda och hitta nya sätt för att nå ut bredare så att folk förstår vad det här är. Och inspirera ännu fler att vara källkritiska, att sluta dela vidare sånt man inte läst ordentligt och att börja säga ifrån när man inte håller med, säger hon.

Mycket av det som Mina Dennert kallar för "alternativa fakta" får även stor spridning, vilket gör många upprörda.

– Och med all rätt. Hade det varit sant hade det ju varit fruktansvärt, säger hon.

Men det har också lett till att flera av gruppens medlemmar och familjer har blivit mordhotade.

– För mig och min man är det både nedbrytande och stärkande på samma gång, en mycket märklig känsla. För samtidigt som vi känner att vi borde göra som de säger, tystna och lägga av, och inte kan ta de här riskerna eller utsätta vår familj för detta, så blir vi mer övertygade än någonsin om att vi måste fortsätta. Vi har nu nära kontakt med polisen och har ändrat hela vårt sätt att leva sedan hoten började komma, säger Mina Dennert.

Mina Dennert. Bildkälla: Jonatan Fernström

Samtidigt tycker Mina Dennert att det är oerhört viktigt att inte vika ner sig och ge upp, och att de som stöttar gruppen fortsätter att göra det.

– Det är framförallt de äldre generationerna som har vuxit upp segregerat och som inte förstår att man inte kan lita på allt som står skrivet. Den nya generationen, de jag möter ute i skolorna, är så medvetna. De lever i en globaliserad, uppkopplad värld. Unga är svaret, nu och som det alltid har varit, säger hon.

Se också klippet med Youtube-stjärnan Angelina Berge när hon berättar om näthatet som hon har utsatts för:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du säga ifrån när du ser näthat?
Tack för din röst!