Bild på person i hoodie och bild på händer som skriver på en bärbar dator.
1 av 3
Nyheter24 har rapporterat en hel del om både hat och hot som kastas runt på nätet. - Foto: Max Pixel / TT Nyhetsbyrån / Skärmdump från "Näthatsgranskaren"
Bild på person som håller upp en ipad med en bild på en fuck you-finger.
2 av 3
Men förutom att näthatet sårar människor och förpestar tonen online får det också motreaktioner. - Foto: TT Nyhetsbyrån
En skärmdump från "Näthatsgranskarens" sajt.
3 av 3
I början av 2017 startades till exempel ett ideellt nätverk som heter "Näthatsgranskaren" i Sverige. - Foto: Skärmdump från "Näthatsgranskaren"

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook

Ett anonymt nätverk har fått nog med näthatet. Med hjälp av datorprogram söker de upp nättrollen som sprider hat – och anmäler dem till polisen.


Nyheter24 har rapporterat en hel del om både hat och hot som kastas runt på nätet. Men förutom att näthatet sårar människor och förpestar tonen online får det också motreaktioner.

I början av 2017 startades till exempel ett ideellt nätverk som heter "Näthatsgranskaren" i Sverige.

– Det började som ett privat initiativ mellan några vänner som provade att göra anmälningar på brottsliga kommentarer som de såg på framför allt Facebook, säger Johan, en av initiativtagarna till "Näthatsgranskaren", till Nyheter24.

Förutom sitt förnamn vill inte Johan avslöja för mycket om sig själv eller vilka som ligger bakom "Näthatsgranskaren".

Bildkälla: Skärmdump från "Näthatsgranskaren"

Nätverket består idag av runt 20 personer med olika bakgrunder. Det är bland annat före detta poliser, IT-experter, jurister och akademiker. Johan har själv jobbat med juridik.

Vad nätverket gör är helt enkelt att spåra upp misstänkta brott som begås på nätet.

– Vi har datorprogram som med olika algoritmer scannar igenom sociala medier och plockar ut det som kan vara hets mot folkgrupp, uppvigling och olaga hot. Sen har vi kvalificerad personal som går igenom kommentarerna och bedömer vad som är brottsligt, säger Johan.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Metoderna som "Näthatsgranskaren" använder sig av verkar vara effektiva. Enligt Johan hinner de inte ens skicka in anmälningar på alla misstänkta brott som de hittar.

– Det har vi inte personal nog till. Vi ska försöka växla upp och få mer resurser så att vi kan anmäla mer, säger han.

Under 2017 har nätverket anmält nästan 2 000 misstänkta brott till polisen. Det handlar om cirka 770 polisanmälningar mot runt 600 olika personer. Av alla de har drygt 60 stycken gått till åtal. Flera av dem har fällande domar, men hos majoriteten av ärendena pågår det fortfarande förundersökningar, berättar Johan.

De låter inte heller anmälningarna bara ligga när de väl har skickat in dem.

"Kompetensen kring den här typen av brott är tyvärr mycket ojämn inom polisväsendet. Vi följer därför upp varje anmälan, noterar hur den handläggs och om den leder till åtal eller inte", skriver Näthatsgranskaren på sin sajt.

I ett längre perspektiv hoppas Johan att "Näthatsgranskaren" inte kommer att behövas.

– Jag hoppas att vårt arbete leder till att det begås mindre hatbrott. Därmed radikaliseras färre människor genom att fastna i en bubbla på internet. Kanske också att myndigheterna i slutändan tar det här på ännu större allvar, säger Johan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du drabbats av näthat?
Tack för din röst!