Facebook i Tyskland söker nu folk till en så kallad task force-grupp med ett hundratal personer.
1 av 4
Facebook i Tyskland söker nu folk till en så kallad task force-grupp med ett hundratal personer. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Gruppen, som är en slags granskningsgrupp, är tänkt att bekämpa den hatkriminalitet som brett ut sig på plattformen.
2 av 4
Gruppen, som är en slags granskningsgrupp, är tänkt att bekämpa den hatkriminalitet som brett ut sig på plattformen. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Bland annat söks personer som ska kunna stoppa svenska inlägg.
3 av 4
Bland annat söks personer som ska kunna stoppa svenska inlägg. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Gruppen startas efter att den tyska justitieministern Heiko Maas (S) och Facebook strax före jul kommit överens om att sociala medier-jätten måste agera mot hetsen på nätet.
4 av 4
Gruppen startas efter att den tyska justitieministern Heiko Maas (S) och Facebook strax före jul kommit överens om att sociala medier-jätten måste agera mot hetsen på nätet. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Facebook startar specialstyrka för att få bort näthatet – svenska inlägg kan stoppas

Det är Tyskland som sätter press på Facebook – och hela Europa kan påverkas.


Bilder från koncentrationslägret Auschwitz med texten "Welcome refugees to Polands newest 5-star hotel".

En bild på en moské med ett kors över med texten "Riv eller spräng – helst när många är inne, då blir moskén en rymdfärja till Allah".

Det är bara några av alla rasistiska och hatiska kommentarer som skrevs på Facebook i Tyskland efter flyktingskrisen i höstas. Hatet fick den tyske advokaten Chan-jo Jun att reagera – och ge sig på Facebook genom att anmäla sociala medier-jätten till statsåklagaren i Hamburg, där Facebook har sitt säte i Tyskland, skriver Dagens Nyheter.

– Ingen annan hade gjort något, någon måste reagera, det håller inte att säga att den här frågan inte angår oss, säger han till tidningen.

Det hela ledde till en uppgörelse mellan den tyska regeringen och Facebook i december. Och nu söker Facebook i Tyskland folk till en så kallad task force-grupp bestående av ett hundratal personer. Gruppen, som är en slags granskningsgrupp, är tänkt att bekämpa den hatkriminalitet som brett ut sig på plattformen.

Företaget som hjälper Facebook att rekrytera folk till gruppen vill ha personer som förutom pratar tyska även är bra på engelska, alltså personer som kan granska Facebook inte bara i Tyskland, utan hela Europa.

Bland annat söks personer som ska kunna stoppa svenska inlägg. Rekryterarna bekräftar för DN att de också söker svensktalande granskare.

– Oh ja, vi har redan några, men behöver flera, säger en kvinna som är inblandad i utbildning av gruppen till Dagens Nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du drabbats av näthat?
Tack för din röst!