En av sajterna.
1 av 11
TorProject.org - Foto: TT / Torproject.org
Mörk sida
2 av 11
TorProject.org - Foto: TT / Torproject.org
Mörk sida
3 av 11
Mörka sidor på internet - Foto: TT Nyhetsbyrån
Top Browser
4 av 11
Top Browser - Foto: Skärmdump Tor Browser
My Vingren.
5 av 11
My Vingren. - Foto: Privat
6 av 11
- Foto: Torproject.org
7 av 11
- Foto: Torproject.org
8 av 11
- Foto: Torproject.org
9 av 11
- Foto: Torproject.org
10 av 11
- Foto: Torproject.org
Svarta marknader, Kriminella nätverk.
11 av 11
Clearnet - Foto: Nyheter24

De mörkaste sidorna på nätet – sajter du inte visste fanns

Det skapades av den amerikanska flottan. Nu används programvaran Tor av människor världen över för att surfa runt helt anonymt på deep web och darknet. Så här funkar internets mörka undermedvetna.


Egentligen är det ingen som riktigt vet hur stort deep web är. Vissa brukar dock hävda att det kan handla om så mycket som 96 procent av hela internet.

Man kan säga att deep web är allt som inte är synligt för internets sökmotorer. Som till exempel när du går in på din privata Facebooksida eller loggar in på din internetbank. Dit når inte Google helt enkelt eftersom de sidorna kräver att du loggar in. Och det är alltså det som kallas för deep web.

På deep web finns darknet. Darknet är krypterade nätverk där en enorm mängd gömda sajter finns. Dessa sajter kan bara nås med hjälp av speciella programvaror.

– Darknet är en del av deep web, men för att ha tillgång dit måste alla vara helt anonyma. Det finns olika typer av programvara för det. Ett exempel är Tor, säger My Vingren, journalist och researcher som i sitt jobb spenderat mycket tid på darknet.

Bildkälla: Torproject.org

I september 2002 skapade den amerikanska flottan programmet Tor (The Onion Router), en slags anonymitetstjänst med flera lager av anonymisering och kryptering. Därav lökliknelsen.

– Torprojektet skapades av amerikanska myndigheter för att de skulle kunna vara helt anonyma när de arbetade. Men senare har Tor sponsrats av till exempel den svenska biståndsmyndigheten Sida och bland annat använts som ett sätt att hjälpa människorättsaktivister i diktaturländer, säger My Vingren.

"Tor Browser" är webbläsaren som skickar trafiken över Tor-nätverket.

Med Tor lämnar du alltså inga fotspår efter dig när du surfar. Du har ingen fast ip-adress, utan den hoppar i stället omkring mellan en mängd andra datorer på ett sådant matematiskt uträknat sätt att det inte går att spåra.

– Men man kan bara komma in på sajterna på darknet om man har den exakta adressen, säger My Vingren.

Hur hittar man adresserna då?

– Man tipsar varandra. Men det är en förtroendefråga också. Man måste hänga där för att få tillgång till sajter som är hemliga.

Är man verkligen helt anonym om man använder sig av Tor?

– Hittills verkar man vara det. Men man vet aldrig riktigt. Amerikanska NSA (National Security Agency, reds. anm.) är väldigt duktiga på att spåra människor. Det finns enorma krafter med pondus som vill se till att Tor inte längre är anonymt.

My Vingren. Bildkälla: Privat

Men när alla har möjlighet att vara hemliga drar sig också mörka krafter till darknet. Där samlas inte bara människorättsaktivister som behöver vara anonyma för att inte bli förföljda, utan även droghandlare, terrorister och pedofiler drar nytta av anonymiteten som Tor ger.

– Människor får lätt tillgång till droger och vapen. Man kan hitta personer som kan avrätta människor. Eftersom det fortfarande är internet är det också så teoretiskt när man bara läser om det. Därför tänker jag att det som människa också är mycket enklare att faktiskt köpa vapen eller droger, eller till och med beställa ett mord. Och det är ju ett problem, säger My Vingren till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du surfat på darknet?
Tack för din röst!