ANNONS: Innehåll i samarbete med mySafety Försäkringar
- Foto: Shutterstock

Nya lagen: Nättroll kan straffas med fängelse

Från och med 1 juli läggs ett nytt brott till i lagen, det här är vad som gäller.


I dag använder de flesta internet och sociala medier som en naturlig del av sina liv, men lagstiftningen har inte riktigt hunnit med.

Det är exempelvis relativt enkelt att få det att verka som att någon har negativa egenskaper eller extrema åsikter genom att skapa ett användarkonto i hens namn och därifrån lägga ut bilder eller skicka olika budskap som verkar som att det är den personen som har publicerat det. Alla som känner internet vet att den typen av information kan spridas till många på väldigt kort tid.

Tidigare har det inte varit brottsligt att kapa någons identitet, men från och med 1 juli läggs ett nytt brott till i lagen. Brottet heter olovlig identitetsanvändning och är till för att skydda dig om du drabbas av skada eller olägenhet på grund av att någon utger sig för att vara dig och exempelvis:

1. Skapar ett användarkonto på Facebook, Instagram eller andra sociala medier i ditt namn

Det kan räcka med att ett ”falskt” konto existerar för att du ska känna utsatthet och obehag. Därför kan det vara en olägenhet bara att kontot skapats och finns tillgängligt på internet – bedömningen görs alltid från fall till fall.

man vid datorBildkälla Shutterstock

2. Uttrycker extrema åsikter i kommentarsfält på olika hemsidor i ditt namn

Även ganska oskyldiga kommentarer kan räknas som en olägenhet om de är återkommande eftersom det kan kännas obehagligt att någon har satt i system att lämna kommentarer i ditt namn.

tangentbord_identitetskapningBildkälla Wikimedia

3. Kapar din blogg och därifrån lägger ut bilder eller skriver saker som ger sken av att det är du som står bakom publiceringen

Om personen får dig att framstå som någon med negativa egenskaper kan den dömas för olovlig identitetsanvändning.

ledsen man på sängBildkälla Staticflickr

Saknades lag mot identitetskapning

Även om en person som olovligt använder någon annans identitetsuppgifter tidigare kunnat bli dömd för andra typer av brott har det saknats lagstiftning mot själva identitetskapningen. De som blivit lurade att tro att gärningsmannen varit någon annan har kunnat få upprättelse, medan den som fått sin identitet stulen inte blivit utsatt för ett lagbrott. Att någon använder ens identitetsuppgifter utan tillåtelse kan upplevas som väldigt olustigt och ge en känsla av enorm utsatthet, men tidigare har den som drabbats av detta alltså stått utan straffrättsligt skydd. Men i och med den nya lagen kan gärningspersonen dömas till böter eller fängelse i högst två år för olovlig identitetsanvändning.

Om du blir drabbad

Det finns en försäkring som ger dig stöd och hjälp om du drabbas av kränkning och kapning i sociala medier. Läs mer om mySafety Försäkringars Digitalskydd här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att den nya lagen verkar bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.