Borde vi inte ställa högre krav på våra makthavare och opinionsbildare? Det undrar Nyheter24:s Christian Ploog.
Borde vi inte ställa högre krav på våra makthavare och opinionsbildare? Det undrar Nyheter24:s Christian Ploog. - Foto: Tom Jerry Boman/Nyheter24 / Twitter

Kändisar och makthavare näthatar också – nu ställer vi dem mot väggen

Ord som "hora" och "skräcködla" kommer inte bara från den värsta sortens nättroll. Faktum är att även kändisar spyr ur sig näthat. Men vad har de för ansvar?


I år firar vi 250-årsjubileet av den svenska tryckfrihetsförordningen från 1766. Trots det är det fortfarande många som inte verkar förstå skillnaden mellan yttrandefrihet och näthat. Och det är väl kanske inte så otippat. Men när även våra makthavare och opinionsbildare ägnar sig åt detta måste något sägas.

Det kallas ibland för "det fina" eller "det goda" näthatet. En hätskhet och illvilja som alltför många ser på mellan fingrarna. Människor med makt som direkt eller indirekt uppmuntrar till näthat. Som startar snöbollen. Som sparkar nedåt.

Som till exempel när komikern Henrik Schyffert på sin Facebooksida lägger upp en skärmdump från Amanda Schulmans Instagram där hon skriver om ett sponsringssamarbete, något som bland annat Aftonbladet har skrivit om.

Plötsligt blir Schyfferts inlägg en spelplan där andra etablerade kändisar kan spy galla över Amanda Schulman som person. Folkkära komikern Babben Larsson skriver att hon "är grymt sugen på att ropa ’Hora! Hora!’ högt som faan" efter henne. Eva Röse lägger i samma tråd in en pistolemoji – som gillas av bland andra Babben och Schyffert.

Bildkälla: Facebook

Det stora problemet här är att ingen av de inblandade själva verkar förstå hur vad de skriver inte bara är kränkande och förolämpande, utan att det också bäddar för en hatsvans att fortsätta hota och mobbas.

Svenska Dagbladet-kolumnisten Johanne Hildebrandt har för kollegan Paulina Neuding berättat att näthatarna blir mer aktiva varje gång Åsa Linderborg eller Jan Guillou på Aftonbladet attackerar henne som krigshetsare.

Det är ett tydligt exempel på den så kallade "svansen". Ibland kan den vara riktigt vidrig.

Visst kan vanligt folk i sociala medier skriva grova och kränkande saker, inte minst till kända personer. Men borde vi inte ställa högre krav på våra makthavare och opinionsbildare? Vad är det som driver även dem att elda på massorna, att sätta igång drev som nästan alltid leder till näthat? Eller att i vissa fall även näthata själva.

Det ska vi försöka ta reda på nu. I år är Nyheter24 återigen på plats i Almedalen. Det är även många av alla kändisar och opinionsbildare.

Det är hög tid att ställa dem mot väggen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du drabbats av näthat?
Tack för din röst!