Hanif Bali om att han skulle uppmana till rasism: "Det är bisarrt"

Han har kallats för en Twitterslugger för sin hårda ton i sociala medier. Men går den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali över gränsen?


Hanif Bali är riksdagspolitiker för Moderaterna. Han är även väldigt aktiv på Twitter. I Nyheter24:s granskning av kändisar, opinionsbildare och makthavare som direkt eller indirekt uppmuntrar till näthat har vi följt upp ett par saker som Hanif Bali har skrivit.

– Jag är väldigt hård och rättvis i den bemärkelsen att när någon är elak mot mig är jag minst lika elak tillbaka. Jag tror inte på att man ska ställa sig på alla fyra och låta människor vräka ur sig invektiv, utan att ge tillbaka, säger Hanif Bali till Nyheter24.

En tweet som Hanif Bali skrivit och som har fått uppmärksamhet är den här:

Hanif Bali påpekar att han redan för fem år sedan kommenterade och bad om ursäkt för tweeten mot vänsterbloggaren Kawa Zolfagary, men säger än i dag att han gick för långt.

– Jag tycker definitivt att det där är över gränsen, säger Hanif Bali.

En annan tweet som har fått uppmärksamhet är den här:


– Det var en diskussion om att försvaret inte skulle vara välkomna på nationaldagsfirandet för att nyanlända skulle ta illa upp. Det här är en typisk social justice warrior-kommentar om att nyanlända på något sätt skulle ha något emot det svenska försvaret. Det är helt orimligt. Man projicerar sina egna fördomar på invandrare. Det är det jag försöker illustrera här, och jag gör det ganska bra, säger Hanif Bali.

Vem är det du kallar för "batikhäxa"?

– Det är ingen person, utan det är en stereotyp som jag angriper. Det finns olika ord för sådana stereotyper.

Du anklagas ibland för att ha en rasistsvans som följer i spåren av vad du skriver på Twitter. Vad säger du om det?

– Det är så bisarrt för tittar man på hur många retweets och likes som jag har är jag etta i Sverige inom politiken. Då är det klart att några idioter dyker upp. Men det här är bara en härskarteknik från politiska motståndare att be mig idka någon form av självcensur, eftersom det är lite jobbigt när jag ger tillbaka.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är Hanif Bali för hård i sin ton på Twitter?
Tack för din röst!