Fram till nyligen var id-kapning inte olagligt.
1 av 5
Fram till nyligen var id-kapning inte olagligt. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Men från den 1 juli i år är det andra bullar som gäller.
2 av 5
Men från den 1 juli i år är det andra bullar som gäller. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det nya brottet kallas för "olovlig identitetsanvändning". Straffet är böter eller fängelse upp till två år.
3 av 5
Det nya brottet kallas för "olovlig identitetsanvändning". Straffet är böter eller fängelse upp till två år. - Foto: TT Nyhetsbyrån
"Det visar att det inte är okej att utge sig för att vara andra personer och stjäla andras identiteter. För polisens del får vi nu två brott att utreda i stället för ett", säger Mattias Falkbåge på polisen.
4 av 5
"Det visar att det inte är okej att utge sig för att vara andra personer och stjäla andras identiteter. För polisens del får vi nu två brott att utreda i stället för ett", säger Mattias Falkbåge på polisen. - Foto: Pressbild
Däremot tror inte Mattias Falkbåge att den nya lagen kommer att skrämma bort grovt kriminella personer eller de som begår många bedrägerier.
5 av 5
Däremot tror inte Mattias Falkbåge att den nya lagen kommer att skrämma bort grovt kriminella personer eller de som begår många bedrägerier. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Har någon snott dina bilder på Instagram? Nu kan hen få fängelse

Den som kapar någon annans identitet kan numera dömas till böter eller fängelse i upp till två år.


Fram till nyligen var id-kapning inte olagligt. Det var först när någon använde en stulen identitet till att begå bedrägerier som ett brott begicks. Men från den 1 juli i år är det andra bullar som gäller.

– Numera är även förstadiet, alltså där du utger dig för att vara någon annan, olagligt, säger Mattias Falkbåge, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter, till Nyheter24.

Det nya brottet kallas för "olovlig identitetsanvändning", har ett straffvärde på böter eller fängelse i upp till två år och handlar helt enkelt om att göra det kriminellt att utge sig att vara någon annan genom att använda dennes id-uppgifter.

"I de flesta fall kommer det att vara fråga om namn eller person- eller samordningsnummer för att en person ska kunna anses tillräckligt tydligt identifierad. För att avgränsningen inte ska bli för snäv bör enligt regeringen därutöver även andra uppgifter som kan användas för att identifiera eller peka ut en viss person omfattas. Sådana uppgifter kan t.ex. vara födelsetid, epostadress, ett fotografi eller ett alias", skrev justitieutskottet tidigare i ett förslag som sedan riksdagen sa ja till.

Om id-uppgifterna används i parodi och satir är det dock inte straffbart.

En bedragare som flera gånger kapar din identitet på nätet kan även dömas till olaglig förföljelse.

LagbokLagbok och klubba. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Den nya lagen är helt klart ett steg i rätt riktning, tycker Mattias Falkbåge.

– Det visar att det inte är okej att utge sig för att vara andra personer och stjäla andras identiteter. För polisens del får vi nu två brott att utreda i stället för ett, både bedrägeri och olovlig identitetsanvändning, vilket man i slutändan kan hoppas ger mer straff i de fällande domarna, säger han.

Mattias FalkbågeMattias Falkbåge. Bildkälla: Pressbild

Däremot tror inte Mattias Falkbåge att den nya lagen kommer att skrämma bort grovt kriminella personer eller de som begår många bedrägerier.

– De bryr sig inte så mycket om de begår ett brott till. Så en jättestor preventiv effekt tror vi inte att det får. Men det synliggör brottsligheten och är ett steg i helt rätt riktning, säger han.

HackareBildkälla: TT Nyhetsbyrån

Fler artiklar från Nyheter24:s granskning av id-stölder:

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du dig tryggare av den nya lagen?
Tack för din röst!