Falska nyheter är helt enkelt ett fenomen som bara har blivit större och större den senaste tiden.
1 av 3
Falska nyheter är helt enkelt ett fenomen som bara har blivit större och större den senaste tiden. - Foto: Tom Jerry Boman / TT Nyhetsbyrån
Därför väljer Nyheter24 nu att granska bluffarna.
2 av 3
Därför väljer Nyheter24 nu att granska bluffarna. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Tipsa gärna oss om du hittar en nyhet som du tror är falsk.
3 av 3
Tipsa gärna oss om du hittar en nyhet som du tror är falsk. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Rasism, hat och fejk – Nyheter24 granskar falska nyheter på nätet

Att information är makt är en gammal sanning. Men vad händer när den uppfattas som sann – när den i själva verket är falsk?


Många känner säkert igen det. Man sitter och scrollar igenom sitt Facebook-flöde. Plötsligt dyker det upp en länk till en nyhet som någon har delat. Det kan vara från en vän, det kan vara från en sida man följer. Det som sticker ut är nyhetens ofta spektakulära innehåll. Ganska ofta med en invandringskritisk underton.

Det handlar om falska nyheter, något som inte minst blev uppmärksammat i samband med höstens stökiga presidentval i USA.

Under de tre sista månaderna inför valdagen delades och lästes nämligen fler falska nyheter om presidentvalet jämfört med toppnyheterna från de stora medierna, enligt en undersökning från sajten Buzzfeed.

Vissa hävdade till och med att Facebook hade påverkat valutgången.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

De falska nyheterna blev till och med ett sådant stort problem att både Facebook och Google sedan dess förbjudit sajter som sprider falska nyheter att använda deras annonssystem. Tanken är att det inte ska gå att tjäna pengar på sådana bluffar.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Falska nyheter är helt enkelt ett fenomen som bara har blivit större och större den senaste tiden. Därför väljer Nyheter24 nu att granska bluffarna.

Vi ska kolla hur falska artiklar uppstår och hur de sprids – och vad detta får för konsekvenser. Kan falska nyheter till exempel påverka valet i Sverige 2018?

Vi ska även ge dig praktiska tips på hur du själv kan bli mer källkritisk och hur du undviker att sprida bluffnyheter.

Men vi vill också ha hjälp från dig! Tipsa gärna oss om du hittar en nyhet som du tror är falsk. Mejla mig på christian.ploog@nyheter24.se.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gått på en falsk nyhet?
Tack för din röst!