1 av 2
- Foto: TT Nyhetsbyrån
2 av 2
- Foto: TT Nyhetsbyrån

Svidande kritik mot polisens utredningar av id-kapningar

Enligt polisens egen granskning utförs inte alltid bedrägeriutredningar på ett korrekt sätt – ens när det finns en utpekad gärningsman.


Brottsutredningar kring id-kapningar har den senaste tiden kritiserats hårt. Polisen har själva utfört en granskning av 700 nedlagda ärenden som visade en rad brister i hur de jobbar. Bland annat sker ofta inte grundläggande utredningsåtgärder ens när det finns en utpekad gärningsman, något bland annat Sydsvenskan har skrivit om.

Ett misstänkt sådant ärende är fallet Alexander Renman som för en tid sedan fick sin sin identitet stulen. En bedragare handlade saker för uppemot 100 000 kronor i hans namn.

– Det gick som en kall kår i ryggen. Man börjar fantisera om hur stora fakturorna kan bli och hur jag ska lösa det här. Vad händer om jag måste betala fast jag inte har gjort någonting? säger Alexander till Nyheter24.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Nu får polisen ytterligare kritik i hur de har skött Alexanders polisanmälningar. Lina Wessel, skadereglerare på Mysafety försäkringar, tycker inte att polisen har gjort vad de har kunnat i det här fallet.

– Nej, det tycker jag faktiskt inte. I Alexanders fall hade de dels bilder på bedragaren, dels ett Facebook-konto som man kunde koppla till. Sen tror jag att de hade lite mer uppgifter, men polisen lade ju ner det, säger hon till Nyheter24.

Se mer av kritiken mot polisen i klippet från "Kapad" i spelaren högst upp.

Missa heller inte det andra avsnittet av "Kapad" där Nyheter24 avslöjar hur lätt det går att köpa ett falskt svenskt körkort på nätet.

Se också det första avsnittet av "Kapad" – där 20-åriga Saga fick sina bilder stulna och upplagda på en eskortsajt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du förtroende för polisen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.