Om en bedragare vill få tag i kortuppgifter finns också andra sätt än att scanna ett kontaktlöst kort.
1 av 3
Om en bedragare vill få tag i kortuppgifter finns också andra sätt än att scanna ett kontaktlöst kort. - Foto: Flickr/Cafecredit.com / TheAppleEX/Wikimedia Commons / Skärmdump
Enligt Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, behöver man bara vända sig till nätet.
2 av 3
Enligt Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, behöver man bara vända sig till nätet. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Darknet är den del av internet som består av krypterade nätverk och där en enorm mängd gömda sajter finns​. Dessa sajter kan bara nås med hjälp av speciella programvaror.
3 av 3
Darknet är den del av internet som består av krypterade nätverk och där en enorm mängd gömda sajter finns​. Dessa sajter kan bara nås med hjälp av speciella programvaror. - Foto: Nyheter24

Här säljs miljontals stulna kortuppgifter

Vissa av sajterna skickar dessutom ut en pin-kod till kortet separat. Detta ska göra det möjligt för köparen att ta ut pengar med kortet i en bankomat.


Fler och fler svenskar får kontaktlösa bankkort, alltså där man bara behöver "blippa" kortet i kassan för att betala.

Nyheter24 har dock kunnat visa att det är förvånansvärt enkelt för en bedragare att scanna av ett kontaktlöst kort med en läsare som går att köpa på nätet. Det kan till och med räcka med en helt vanlig mobiltelefon för att sno dina kortuppgifter.

Men om en bedragare vill få tag i kortuppgifter finns också andra sätt. Enligt Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericentrum, behöver man bara vända sig till nätet.

– Det finns kanske 20 miljoner kortuppgifter till salu på nätet. Det finns fler kortuppgifter till salu än det finns bedragare som hinner använda dem, säger Jan Olsson till Nyheter24.


Kreditkort säljs främst på darknet, den del av internet som består av krypterade nätverk och där en enorm mängd gömda sajter finns. Dessa sajter kan bara nås med hjälp av speciella programvaror. Exempel på sådana är Tor och Relakks.

– På darknet säljs många kortuppgifter vidare. Då pratar man ofta om ett pris på runt 15 dollar för kortuppgifterna till ett kort. Så det är en lukrativ marknad. Om du har skimmat många kort kan du sälja dem vidare, säger Carl Martinsson, säkerhetsexpert på företaget Skimsafe.

Efter en enkel genomsökning hittar Nyheter24 ett tiotal sajter som påstår sig sälja kreditkort på darknet. På sajterna står det tydligt beskrivet vad man får om man beställer ett kort.

Vissa av sajterna skickar dessutom ut en pin-kod till kortet separat. Detta ska göra det möjligt för köparen att ta ut pengar med kortet i en bankomat.

"Alla våra kort har PIN och CVV. Du kan använda våra kort i alla bankomater i hela världen, i internetbutiker, betalningsprocesser och POS-terminaler", står det till exempel på en sajt.

Kreditkort till salu på darknet. Bildkälla: Skärmdump

Kreditkort på darknet. Bildkälla: Skärmdump

Kreditkort på darknet. Bildkälla: Skärmdump

Kreditkort på darknet. Bildkälla: Skärmdump

Jan Olsson på polisen menar att det ur en bedragares perspektiv helt enkelt är lättare att bara köpa stulna kort och kortuppgifter på nätet än att försöka skimma folk med en NFC-scanner.

– Om du bara vill sno kortinformation finns det enklare sätt. Då förstår jag inte varför man skulle skaffa sig en läsare, utan då är det bara att köpa informationen på nätet, säger Jan Olsson.

Se också klippet om hur tjuven kan scanna ditt bankkort – med en vanlig mobiltelefon:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du surfat på darknet?
Tack för din röst!