Lotta Schelin ser till att inte läsa det näthat som hon och landslaget möts av.
1 av 5
Lotta Schelin ser till att inte läsa det näthat som hon och landslaget möts av. - Foto: BILDBYRÅN / Carl Sandin
Sociala medier-experten Jack Werner sammanställde ett gäng hatiska inlägg mot landslaget på Twitter under hemma-EM 2013.
2 av 5
Sociala medier-experten Jack Werner sammanställde ett gäng hatiska inlägg mot landslaget på Twitter under hemma-EM 2013. - Foto: @Kwasbeb/Twitter
Oftast handlar det om sexistiska kommentarer som Schelin och de andra får motta via sociala medier.
3 av 5
Oftast handlar det om sexistiska kommentarer som Schelin och de andra får motta via sociala medier. - Foto: BILDBYRÅN / Carl Sandin
Hon har dock svårt att ta sådana kommentarer på allvar säger hon.
4 av 5
Hon har dock svårt att ta sådana kommentarer på allvar säger hon. - Foto: BILDBYRN / Carl Sandin
Sveriges mesta målskytt i landslaget tillsammans med Sveriges mesta landslagsspelare, Therese Sjögran.
5 av 5
Sveriges mesta målskytt i landslaget tillsammans med Sveriges mesta landslagsspelare, Therese Sjögran. - Foto: BILDBYRÅN / Carl Sandin

Schelin om näthat: "Inte intresserad av vad Olle, 65, tycker"

Det svenska damlandslaget i fotboll har fått möta mycket näthat genom åren. Den största stjärnan av dem alla, Lotta Schelin, försöker undvika att läsa kommentarerna men säger att damfotbollen är särskilt drabbad: – Man trampar på ett territorium som är väldigt mansdominerat, säger 30-åringen till Nyheter24.


"Damer ska inte spela fotboll. Ser ju ut som män. #Lesbiska hela bunten".

"Damfotboll är små bröst, lesbiska och kort hår?"

"69% av damlandslaget är flator. 72% av damlandslaget har haft sex, på landslagssamlingar, med varandra. 0% av damlandslaget kan spela fotboll."

Det här var bara några av många hatiska och sexistiska kommentarer det svenska landslaget fick via sociala medier under hemma-EM 2013.

Mitt i epicentrum var – och är – Sveriges mesta målskytt Lotta Schelin. För Nyheter24 berättar hon nu om hur hon hanterar näthat, att damfotbollen är särskilt utsatt och att hon helst undviker att interagera via sociala medier för att hon inte vill "läsa skiten".

– Jag försöker skydda mig från det på alla sätt och vis, berättar hon.

"Medvetet valt att hålla en låg profil i sociala medier"

Vid sex års ålder började den nu 30-åriga Schelin att spela fotboll. Sedan dess har hon levt i en mansdominerad fotbollsvärld. En värld där hon har fått kämpa i motvind mot fördomar och sexism. Hon har "sett allting, hört allting och diskuterat allting" säger hon. Men hon har aldrig låtit det påverka henne. Därför har hon mer eller mindre utvecklat en strategi för att slippa läsa påhoppen.

– På grund av den erfarenheten jag har tror jag indirekt att, när Twitter och alla sociala medier kom, jag medvetet valt att hålla en ganska låg profil. Jag lägger inte upp något efter varje match utan jag gör det vid tillfällen där man nästan inte ger möjlighet till folk att reagera så mycket. Jag har aldrig tyckt om att hantera sociala medier, troligen på grund av det här.

"Inte intresserad av vad Olle, 65, tycker"

Men naturligtvis har hon sett elaka kommentarer riktade mot hennes person. Oftast har det då handlat om just sexistiska inlägg. Hon har bland att fått höra att hon borde "gå hem till kastrullerna". Men hon har svårt att ta sådana kommentarer på allvar säger hon, även om hon tycker att det är obekvämt att man "så lätt kan hoppa in i ditt vardagsrum" via sociala medier.

– Jag är inte så intresserad av att höra vad Olle, 65, tycker. Det intresserar inte mig. Det är inte han jag försöker rekrytera till min publik, säger hon även om hon berättar att landslaget har mycket fans just i den målgruppen.

Just sexism tror hon att kvinnliga fotbollsspelare blir mer utsatta för än andra kvinnliga idrottare.

– Jag har levt i det här i 24 år och har alltid fått argumentera för mig. Därför är jämställdhetsfrågan viktig. Det är en mansdominerad sport och man trampar lite på ett territorium som är väldigt mansdominerat. Det är specifikt för fotbollen, säger hon.

Ingen jämför damer och herrar i höjdhopp

Schelin utvecklar:

– I friidrott kommenterar vi inte om Emma Green hoppar två meter och den bästa mannen hoppar 2,40. Det är ingenting som vi kommenterar och tycker är pinsamt. I fotbollen finns ständigt den jämförelsen.

Schelin vet att hon är en viktig förebild för fotbollsspelande tjejer, och hon vill därför gå i bräschen för att nå en mer jämställd fotbollsvärld. Men det är många gånger ett otacksamt jobb – även om hon är noga med att påpeka att svensk fotboll ligger i framkant när det kommer till jämställdhet.

– När jag alltid måste lägga ner tid för att fajtas så är det klart att det blir tröttsamt. Jag lägger ner sjukt mycket tid på det här. Jag presterar tillsammans med landslaget på den högsta nivån i världen och att man då ska gå runt och känna sig mindre värd bara för att man är tjej finns inte på världskartan. Det orkar man ju inte med.

Nyheter24 sätter ner foten – stoppa näthatet

Tillsammans med Statens medieråd driver Nyheter24 en kampanj mot näthatet.

Läs mer här, och ta del av information om hur du själv kan delta:

7 saker du som använder internet måste känna till

Nyheter24 sätter ner foten: Stoppa näthatet

Så jobbar polisen mot näthatet

I huvudet på "trollet"

Saga Scott: "Jag är trött på allt näthat, jag är inte mer än bara människa"

Brott på Facebook – allt ansvar läggs på användarna

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.