Om du utsätts för hat från dina skolkamrater är skolan skyldig att stoppa det.
1 av 3
Om du utsätts för hat från dina skolkamrater är skolan skyldig att stoppa det. - Foto: TT / TT
Om en drabbats av kränkningar på nätet ska en anmäla – och om åklagaren inte tar upp det kan en driva sitt fall på egen hand.
2 av 3
Om en drabbats av kränkningar på nätet ska en anmäla – och om åklagaren inte tar upp det kan en driva sitt fall på egen hand. - Foto: TT
Skolan är skyldig att stoppa kränkningar som är kopplade till skolan. Det kan gälla även näthat.
3 av 3
Skolan är skyldig att stoppa kränkningar som är kopplade till skolan. Det kan gälla även näthat. - Foto: TT

Mobbning sker också på nätet – det här måste du veta för att stoppa det

Kränkningar och hat på nätet drabbar många unga. Men även om man känner att inte åklagare, polis eller skola kan hjälpa – finns det andra alternativ.


Alltför många drabbas av näthat. Kränkningar och förolämpningar på nätet kan vara hemskt, men också svåra att veta hur en ska hantera.

Inte sällan utsätts elever av näthat från andra personer på skolan. Nyheter24 har kontaktat Ängla Eklund, verksamhetschef på "Institutet för juridik och internet", för att reda ut vad en kan göra för att stoppa hatet – och få upprättelse.

1. Kopiera hatet

Ta skärmdumpar eller printscreens, alltså kopiera näthatet så att du har bevis. Ha gärna en förälder, kompis eller någon annan med som kan intyga att skärmdumpen är äkta, annars kan det vara svårare att använda skärmdumpen som bevis ifall att det skulle behövas.


2. Kontakta skolan

Skolan är skyldig att hjälpa dig att sätta stopp för kränkningar som riktas mot dig som elev om det sker kopplat till skolan. Även näthat räknas om de som utsätter dig är till exempel klasskompisar. Skolan har en skyldighet att se till att kränkningarna upphör. Du kan berätta för din lärare eller en annan anställd på skolan. Denne är då skyldig att hjälpa dig.

Om skolan mot all förmodan inte gör sitt jobb och hatet fortsätter kan du anmäla skolan till barn- och elevombudet. Där kan du också läsa mer om skolans skyldigheter.

3. Polisanmäl

Ängla Eklund uppmanar alla som utsatts för hat på nätet att anmäla. Då får polisen statistik över hur stort problemet är och förhoppningsvis ökade resurser att lägga ner på det.

Tyvärr är det sällan en anmälan om näthat leder till att polis eller åklagare tar upp fallet – 96 procent av fallen läggs ner. Trots det är det viktigt att anmäla just för att polisen ska få upp ögonen för problemet med näthat. Dessutom kan ju ditt fall vara ett av dem som tas upp.


4. Driv ditt eget fall

Just eftersom det är svårt att få upprättelse med hjälp av polis och åklagare finns organisationen "Institutet för juridik och Internet" som bland annat hjälper personer som vill få just upprättelse.

Det är inte alla som känner till det här, men alla har rätt att få sin sak prövad i domstol. Om någon har kränkt dig kan du alltså kräva personen på skadestånd i en så kallad civilrättslig process. Det innebär att den som utsatt dig för en kränkning kan bli dömd av domstolen att utbetala skadestånd till dig. Detta ligger oftast på mellan 5 000 och 75 000 kronor. Det kan dock bli dyrt om du förlorar så kolla gärna att din hemförsäkring täcker rättegångskostnader.

Låter det krångligt? Det är därför "Institutet för juridik och internet" finns. De kan hjälpa dig att driva ditt eget fall. De gör det dessutom gratis. Du når dem här.


Om "Institutet för juridik och internet":

Institutet drivs ideellt av juridikstudenter från Stockholm och Uppsala med stöd av verksamma jurister.

Det grundades för att arbeta mot internetrelaterade kränkningar. Dels jobbar man för att lyfta frågan om näthat genom att genomföra föreläsningar och ge ut böcker.

Dels jobbar man för att kostnadsfritt hjälpa personer som utsatts för kränkningar på nätet. Det gör man bland annat genom att ge juridisk rådgivning och agera ombud till den som behöver få sin sak prövad i domstol.

Sussi blev uthängd på nätet med nakenbilder, läs hur hon kämpar mot hatet. Vill du hellre ta del av något positivt kan du läsa om de fyra finaste sakerna som hänt på nätet här.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!