Hon jobbar dagligen med att gruppen ska hålla god ton.
1 av 4
Hon jobbar dagligen med att gruppen ska hålla god ton. - Foto: Privat
Med över 60 000 medlemmar så är det mycket jobb.
2 av 4
Med över 60 000 medlemmar så är det mycket jobb. - Foto: Privat
För sin insats är hon nominerad till Årets Nätängel.
3 av 4
För sin insats är hon nominerad till Årets Nätängel. - Foto: Privat
Hon vill inspirera tjejer att stå upp för sina åsikter – utan hatet.
4 av 4
Hon vill inspirera tjejer att stå upp för sina åsikter – utan hatet. - Foto: Privat

Roba, 19, driver gigantisk tjejgrupp på Facebook: Därför blockar vi folk

Snabbt blev Pink Room en av Facebooks största forum för tjejer – och det är ett stort arbete att hålla koll på medlemmarna.


Som grundare till en av Facebooks största tjejgrupper har 19-åriga Roba Alkhateeb mycket att stå i. Gruppen Pink Room har i dag 60 000 medlemmar – och ibland krävs insatser för att minska på näthatet.

– I början när vi var nystartade för ett och ett halv år sen var det svårt. Ingen visste hur stämningen i gruppen skulle bli, säger Roba till Nyheter24.

Privat

Nu är det mer uppstyrt. Det finns sex stycken admins som kollar igenom inlägg för att avgöra om de följer Pink Rooms regler. Men att blockera någon utan diskussion först är det inte tal om.

– Vi ger alla en andra chans efter en varning och oftast brukar medlemmarna be om ursäkt. Vi är aldrig aggressiva utan frågor i stället "hur skulle du känna om någon sa så till dig?".

Gruppen blockerar inte heller särkilt många. Kanske en om dagen.

I gruppen jobbar Roba och de andra med att motverka näthatet samtidigt som det är viktigt att stå upp för sig själv och sina åsikter.

– Vi måste visa att vi inte hatar och om någon skriver fult så ska man inte svara med samma ton. Vi vill sätta ett gott exempel för medlemmarna.

Hon menar att näthatet ofta handlar om okunskap och att det därför är viktigt att upplysa och diskutera. Det gäller i gruppen att informera varandra och samtidigt lära sig någonting om sina fördomar eller sitt hat.

– Viktigt att tänka på är att många som unga ser som förebilder också hatar. Exempelvis kända personer måste ta sitt ansvar som förebilder för att vi ska kunna stoppa hatet. Samtidigt som det är viktigt för unga tjejer att stå upp för sina åsikter och inte följa strömmen, säger Roba.

Privat

För sitt arbete med gruppen har Roba blivit nominerad till "Årets nätängel" för att ha skapat ett forum för att få slut på hat mellan tjejer.

– Jag är givetvis väldigt glad och det kom som en överraskning. Samtidigt är det ett bevis på att jag gör skillnad i folks liv.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du med i Pink Room?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.