För ungefär ett år sedan larmade journalisten, författaren och näthatsexperten Lisa Bjurwald om att det utbredda hatet är ett hot mot demokratin.
1 av 4
För ungefär ett år sedan larmade journalisten, författaren och näthatsexperten Lisa Bjurwald om att det utbredda hatet är ett hot mot demokratin. - Foto: Medievärlden / TT
Nu menar hon att problemet har blivit akut.
2 av 4
Nu menar hon att problemet har blivit akut. - Foto: TT
Men det finns också de som bekämpar näthat – och Lisa Bjurwald är en av dem. Därför har hon nu också nominerats till "Årets nätängel".
3 av 4
Men det finns också de som bekämpar näthat – och Lisa Bjurwald är en av dem. Därför har hon nu också nominerats till "Årets nätängel". - Foto: COPYRIGHT MEDIEVÄRLDEN 2015
Hon berättar att hon kämpar mot näthat så gott som varje dag, bland annat genom att utbilda till exempel barn och ungdomar, politiker och redaktioner om olika typer av näthat och hur man kan jobba mot det.
4 av 4
Hon berättar att hon kämpar mot näthat så gott som varje dag, bland annat genom att utbilda till exempel barn och ungdomar, politiker och redaktioner om olika typer av näthat och hur man kan jobba mot det. - Foto: TT

Lisa Bjurwald kämpar mot näthatet varje dag: Läget är akut

Bara för att unga personer ofta är duktiga rent tekniskt gör de samtidigt inte till ansvarsfulla och källkritiska, menar experten Lisa Bjurwald.


För ungefär ett år sedan larmade journalisten, författaren och näthatsexperten Lisa Bjurwald om att det utbredda hatet är ett hot mot demokratin. Nu menar hon att problemet har blivit akut.

– Näthatet är numera utbrett och får många allvarliga konsekvenser, från unga människor som trakasseras i sociala medier på grund av sitt kön eller sin etnicitet, till politiker, jurister och journalister som hotas på grund av sina yrken, säger Lisa Bjurwald till Nyheter24.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men det finns också de som bekämpar näthat – och Lisa Bjurwald är en av dem. Därför har hon nu också nominerats till "Årets nätängel", ett pris som går till någon som gör något konkret för att minska näthatet.

– Det känns superroligt och hedrande. Jag är väldigt tacksam till de som nominerade mig, säger Lisa Bjurwald.

Lisa BjurwaldLisa Bjurwald.

Hon berättar att hon kämpar mot näthat så gott som varje dag, bland annat genom att utbilda till exempel barn och ungdomar, politiker och redaktioner om olika typer av näthat och hur man kan jobba mot det.

Vad är den vanligaste missuppfattningen om näthat som du stöter på i dag?

– De två vanligaste och skadligaste är dels att det som sker på nätet på något vis inte är lika allvarligt som det som sker offline, och dels att unga människors goda tekniska kunskaper automatiskt är lika med goda kunskaper i källkritik, näthat och politisk propaganda, säger Lisa Bjurwald.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du drabbats av näthat?
Tack för din röst!