Linn Ahlborg, Martin Melin och Zara Larsson
Linn Ahlborg, Martin Melin och Zara Larsson är några av de kändisar vars nakenbilder har spridits. - Foto: Instagram/linnahlborg, Henrik Montgomery/TT Bild, Gustaf Månsson/TT Bild. Bilden är ett montage.

6 svenska kändisar berättar om sina läckta nakenbilder: "Greps av panik"

Magdalena Graaf, Linn Ahlborg och Zara Larsson är bara några av de svenska kändisar som fått sina nakenbilder läckta. – Jag tänker inte sitta och skämmas för att jag har skickat en nakenbild, för helt ärligt, vem fan har inte gjort det, berättade Linn Ahlborg.


Tilda Törnqvist utpressad av stalker: "Han sprider mina nakenbilder"

I mitten av december 2022 gick influencern Tilda Törnqvist ut och berättade att hon drabbats av en stalker. Det rör sig om en amerikansk ex-militär som i flera år har terroriserat Tilda och flera andra svenska tjejer. Vissa så unga som 12 år. 

Förutom att mannen ibland kunde ringa Tilda 300 gånger på en dag så använde han ett annat vapen för att utpressa henne: nämligen nakenbilder som hon skickat till mannen i början av deras kontakt. Innan han började terrorisera henne. 

Mannen har börjat sprida nakenbilderna på Tilda, något som hon gråtande berättade i en video på TikTok.

– Jag vill ta tillbaka kontrollen, jag orkar inte vara rädd. Om jag bara lägger alla kort på bordet så känns det som att en sten kommer släppa från mitt bröst, sa Tilda.

– Jag kommer att ta det här vidare. Han är farlig, berättade Tilda vidare.

Tilda Törnqvist är tyvärr långt ifrån ensam om att utsättas för att få sina privata bilder spridda.

Zara Larsson polisanmälde ex-pojkvännen efter att hennes nakenbilder läckte

Hösten 2022 gick Zara Larsson ut och anklagade sin ex-pojkvän för att ha spridit hennes nakenbilder.

"Inte blir det bättre av att bilder som mitt ex suttit på i några år "råkade hamna" på World Wide Web nu är i händerna på de absolut mest vidriga männen", skrev Zara på sin Instagram.

Zara Larsson polisanmälde ex-pojkvännen, och i förhör medgav han att bilderna har funnits i hans ägo – men att han inte har spridit dom. 

Istället anklagade ex-pojkvännen polisen för att ha spridit bilderna. Detta då Zaras ex fick sin mobil tömd av polis under en brottsutredning. Zaras ex-pojkvän menade då att polisen hade kommit över bilderna på Zara och att de spridit bilderna, något som Expressen då rapporterade om.

Både Zaras anmälan mot ex-pojkvännen och ex-pojkvännens anmälan mot polisen lades ner.

Zara Larsson. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT Bild

Magdalena Graaf blev hackad – sexvideo läckte

Sommaren 2020 läckte Magdalena Graafs privata sexvideo. I sin blogg skrev hon då om morgonen hon vaknade och fick reda på att hon hade blivit hackad och videon läckt.

"Vaknade upp av att helvetet bröt loss inatt. Telefonen skakade, plingade och ringde. Vad i hela friden? Vad har hänt!? Har någon dött? Nån har hackat mitt instagram, mail, cloud. Ja ALLT! Och lagt ut en gammal rätt oskyldig vuxenfilm (eller en del av något) i mina storys på nätet. Ingen kom till skada haha! Inom äktenskapliga gränser. Men jävligt OBEHAGLIGT", skrev Magdalena då.

I en kommentar till Aftonbladet skrev Magdalena senare "solen skiner och ingen har dött".

Magdalena Graaf. Bildkälla: Nils Petter Nilsson/TT

Linn Ahlborg om sina läckta nakenbilder: "Jag greps av panik"

Influencern Linn Ahlborg fick sina nakenbilder läckta 2018. I en vlogg på Youtube berättade Linn om vad som hände när hon fick reda på att bilderna läckt ut.

Hon fick ett meddelande på Instagram om att bilderna hade läckt ut. Hon började kallsvettas och greps av panik. Linn försökte stoppa spridningen, men snabbt hade hennes inkorg fyllts av 50 meddelanden som innehöll samma bild. Linn ringde då sin mamma.

– Då insåg jag att jag måste ringa mamma. Att ringa sina föräldrar och berätta att deras dotters tuttar flyger runt på internet är inte så kul, sa Linn i vloggen.

Hon berättade att andra i skolan viskade och skrattade bakom hennes rygg. Länge hade hon en klump i magen.

– Jag tycker att det är pinsamt. Men jag tänker inte sitta och skämmas för att jag har skickat en nakenbild, för helt ärligt, vem fan har inte gjort det, sa Linn.

Hon gick sedan ut med en uppmaning till sina följare och fans.

– Ta inga bilder, skicka inga bilder. Det är så jävla lätt att dom hamnar i fel händer. Jag vet att det kan kännas så jävla kul att vara lite rebellisk och teasa sin partner. Men det är inte värt det. Jag har fortfarande svårt att sova om nätterna, sa Linn i vloggen.

Martin Melin la ut nakenvideo på Instagram 

Polisen och medieprofilen Martin Melin har även han fått en nakenbild spridd – men då rörde det sig om en miss från hans sida och han blev varken utsatt för en hacker, stalker eller hämdporr. 

Det var under ett reklamsamarbete på Instagram som Martin hösten 2021 spelade in en filmsnutt för ett företag. I klippet står Martin i duschen och tvättar håret. Men det var inte bara det som syntes i bild. Även Martins nedre regioner syntes av misstag i klippet på Instagram.

"Jag får väl vara glad över att misstaget upptäcktes så fort och att det ändå bara var en tiondel man fick en liten glimt. Jag får bjuda på det", skrev Martin i en kommentar till Hänt då.

Martin Melin. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Christer Lindarws miss – snoppen i bild 

Även nöjesprofilen och After Dark-artisten Christer Lindarw har "gjort en Martin Melin" – det vill säga visat sin snopp på Instagram. Men även då var det ett misstag. 

Men till skillnad från Melins filmklipp som inte låg uppe särskilt länge så låg Lindarws bild ute för beskådan i flera timmar. Lindarw hade lagt ut bilder från sin terrassrenovering, men helt missat att hans helnakna kropp – och snopp – speglade sig i glasrutan.

"Haha, jag trodde inte den suddiga spegelbilden syntes bakom text och emojis. Jag tog lite bilder på terrassen från olika vinklar inför renoveringen. Men den vinkeln var ju inte riktigt meningen, haha. Jag tog bort bilden nu. Man vill ju inte bli blockad av Insta", skrev Lindarw i ett sms till Aftonbladet då.

Christer Lindarw. Bildkälla: Naina Helén Jåm /TT Bild

Det säger lagen om att sprida nakenbilder – är det olagligt?

Nyheter24 kontaktade advokaten Adam Borg, och för Nyheter24 rätar han ut hur det egentligen ligger till.

Är det olagligt att sprida nakenbilder?

– Ja det är det. Genom att sprida nakenbilder på andra kan man göra sig skyldig till olaga integritetsintrång som i lagens mening är ett brott. För att det ska anses vara ett brott krävs dock att spridningen kan medföra allvarlig skada på privatlivet och den personliga integriteten för den person som avbildas på fotografin, säger Adam Borg.

Vad är straffet för spridande av nakenbilder?

– Straffet för spridande av nakenbilder kan landa på allt från böter till fängelse i högst två år. Dessutom kan den som döms för brottet behöva betala skadestånd till den utsatta personen. Har man fyllt 15 år men inte 18 år gäller andra regler och påföljden kan exempelvis bli ungdomstjänst istället för fängelse. I det fall spridandet av nakenbilderna anses vara försvarlig kan man i vissa fall undgå straff. Vad straffet i slutändan landar på är det domstolen som bedömer.

Är det olagligt att inneha nakenbilder och att titta på nakenbilder som är spridda mot en persons vilja?

– Det beror på omständigheterna. Om nakenbilderna avbildar en vuxen person över 18 år är det inte olagligt att inneha dem eller att titta på dem. Om personen på bilderna istället är under 18 år kan man göra sig skyldig till barnpornografibrott. Straffet kan, beroende på omständigheter, landa på fängelse i upp till två år. Om brottet bedöms som mindre allvarligt kan straffet också bli böter.

Vad är ditt juridiska råd till någon som fått sina nakenbilder spridda?

– Mitt råd är att ta kontakt med polisen genom att göra en polisanmälan så fort som möjligt. Försök också att ta skärmdumpar på bilderna som spridits, tillsammans med spridarens namn, användarnamn eller telefonnummer. På så sätt kan skärmdumparna användas som framtida bevisning, säger Adam Borg till Nyheter24. 

Advokat Adam Borg.


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!