Jenny Strömstedt
Jenny Strömstedt berättar nu om mardrömmen som drabbat hennes trädgård. - Foto: Stella Pictures, Fredrik Sandberg/TT Bild. Bilden är ett montage.

Jenny Strömstedts trädgård förstörd av skadedjur: "Panik"

Jenny Strömstedt har fått grönare och grönare fingrar. Men hennes stora projekt som har hållit henne sysselsatt i sommar ser nu ut att få ett snöpligt slut. "Jag visste det! Dom jävlarna", skriver Jenny.


Programledaren och journalisten Jenny Strömstedt, 50, är en av TV4:s mest älskade profiler, och vi är vana att se henne i allt från reportage från det krigsdrabbade Ukraina till att med van hand lotsa tittarna i Nyhetsmorgon.

Steffo Törnquist avslöjar hur Jenny och Niklas Strömstedt EGENTLIGEN träffades

Jenny och Niklas Strömstedt har lantställe på Dalarö

Jenny och maken Niklas Strömstedt, 65, bor tillsammans på Södermalm i Stockholm, men när de vill lämna storstadens puls bakom sig för en stund så kan de hämta andan i sitt idylliska torp på Dalarö.

– Där kan jag släppa ner axlarna och där känner jag mig som vackrast och starkast eftersom jag får strosa runt barfota, tvätta mig i havet och jobba i trädgården och göra saker med händerna, har Jenny berättat för Damernas värld.

Huset har Niklas och Jenny fått ta över efter Niklas föräldrar, och på Instagram har Jenny då bjudit sina följare på en inblick i det pittoreska huset med de vackra omgivningarna.

Jenny Strömstedt och Victoria Skoglund har podden Röda vita rosen

De senare åren har Jenny Strömstedt blivit allt mer intresserad av just odling och trädgård. Utöver jobbet på TV4 så driver Jenny podden "Röda vita rosen" tillsammans med trädgårdsmästaren Victoria Skoglund, som även hon syns i TV4 och dessutom driver handelsträdgården Zetas i Huddinge.

Victoria Skoglund. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild

I en intervju med Leva & Bo berättade Jenny att Victoria är kunnig och att hon själv är en "totalt lössläppt nybörjare". Podden har även mynnat i trädgårdsboken "Ett år av liv i trädgården" som de gjort tillsammans.

Jenny Strömstedt skapade tittarkaos med sin kappa: "Så kanonsnygg"

Jenny Strömstedt drabbad av skadedjuret grönsaksfly 

Under våren och sommaren har Jenny uppdaterat hur det flyter på i hennes trädgård, och ett av hennes större projekt tycks vara en stor tomatodling. 

På Instagram skriver Jenny att hon "vigt hela sommaren åt denna odling".

Jenny Strömstedt. Bildkälla: Stella Pictures.

Planen var att skörda tomaterna om en vecka. Men nu är skörden hotad av ondsinta inkräktare i form av grönsaksfly. 

Så vad är grönsaksfly? På latin heter den grönsaksgalna fjärilen Lacanobia oleracea. Vid första anblick kan man tro att det bara är trevliga nattfjärilar som flyger runt i trädgården. 

Men först när det är för sent så brukar det stå klart att de hade en helt annan agenda. Grönsaksfly livnär sig på grönsaker, och verkar särskilt galen i tomater.

Något som Jenny Strömstedt nu blivit varse.

"Jag visste det! Dom jävlarna. En vecka före skörd av den - om jag får säga det själv - storartade tomatodlingen 2023 så börjar de mumsa. När man klämmer ihjäl dem är de illgröna av klorofyll".

Grönsaksfly lämnar efter sig karaktäristiska bajskorvar, och det var så Jenny lyckades identifiera att det var just grönsaksfly.

"Förra året tog de pelargonerna (som jag dock lyckades rädda) så nu har jag i panik slängt en planta, lyft ut en utanför växthuset och rensat, gallrat och skalat och klippt bort massor av bladmassa på de andra för att lättare kunna plocka bort de hungriga latmaskarna. Det är ju jag som vigt hela sommaren åt denna odling. Inte dessa inkräktare. Det är därmed JAG som bestämmer vem som får äta tomaterna", skriver Jenny på Instagram.

Hon rådfrågar sina följare om de har några knep för att bli av med grönsaksfly, och nu fylls Jennys kommentarsfält av liknande mardrömshistorier från trädgårdsintresserade följare som också drabbats av grönsaksfly och andra glupska larver.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!