Kungen och drottning Silvia har både en privat entré och en helt egen väntsal på Centralstationen.
Kungen och drottning Silvia har både en privat entré och en helt egen väntsal på Centralstationen. - Foto: Stella Pictures, SVT. Bilden är ett montage.

Så ser det ut i kungens privata väntsal på Centralstationen

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har en egen entré och en helt privat väntsal där de i lugn och ro kan vänta på sitt tåg – se bilderna från den exklusiva salen här.


Stockholms centralstation ritades av arkitekten Adolf W Edelswärd – samme man som även ligger bakom både Linköpings och Malmös centralstationer. 

Centralstationen i Stockholm. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT Bild

Sedan invigningen den 18 juli 1871 så har Centralstationen varit en mötespunkt för resande från hela Sverige. Många svenskar är det nog som i alla fall någon gång har suttit med packning och väntat på försenade tåg, svettats och köat till Pressbyrån för att hinna köpa mellis inför tågresan i sista sekund.

Men en som onekligen kan ta det lugnt inför sina tågresor är Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. När de ska åka tåg i Sverige så behöver de nämligen inte direkt stämma träff vid "spottkoppen".

Väntsalen på Centralstationen. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild

Här ligger kungens privata entré – och helt egna väntsal på Centralstationen

I Karin af Klintbergs dokumentärserie Kungen och jag så får tittarna nämligen veta att kungen har en alldeles egen entré och en privat väntsal, till vänster om huvudentrén på Vasagatan.

– Vanliga människor går in genom huvudentrén, men kungen han går in genom en helt egen entré, berättar Karin af Klintberg i Kungen och jag.

Kungen och Karin af Klintberg. Bildkälla: SVT

Självklart skvallrar inredningen om vilka det är som kommer att nyttja den privata och exklusiva väntsalen.

Det är nämligen ett palatsliknande väntrum med fiskbenparkett, tunga gardiner, speglar med guldram, kristallkronor, pelare och stuckatur. För att få det extra hemtrevligt så står det på en spiselkrans till och med ett inramat foto på kungen och drottning Silvia.

Centralstationen i Stockholm. Här sedd från Vasagatan. Kungens egna entré ser vi längst till vänster, men en baldakin över porten. Bildkälla: SVT
En närmare titt på kungens privata entré. Bildkälla: SVT
Kungens privata väntsal på Stockholms Centralstation. Bildkälla: SVT
Här har kungaparet kristallkronor, bekväma sittplatser och tunga gardiner för att skydda från nyfikna förbipasserande. Bildkälla: SVT
Ett inramat foto på kungaparet gör stämningen extra personlig i väntsalen. Bildkälla: SVT

När sedan kungen och drottningen ska bege sig ut på sina tågresor så behöver de inte heller trängas i andra klass bland matlådor och snoriga barn. 

De har nämligen både en helt abonnerad perrong och ett helt eget tåg. Inte dumt!

Kungaparet har ett eget tåg. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!