Runar Sögaard
Runar Sögaard tvingas flytta från Svartsjöanstalten. - Foto: Christine Olsson/TT och Pontus Lundahl/TT

Runar Sögaard måste byta fängelse – efter flertal varningar

Runar Sögaard avtjänar just nu ett fängelsestraff för ekobrott. Kriminalvården har utfärdat fem varningar och han bedöms riskera att fortsätta missköta sig, och tvingas därför nu flytta till en anstalt med högre säkerhetsklass.


Den tidigare predikanten Runar Sögaard, 54, avtjänar just nu ett straff på ett år och åtta månader på Svartsjöanstalten för bokföringsbrott och grovt skattebrott som han dömdes för 2019. Läs mer här. 

Under en och en halv månads tid har Runar Sögaard rapporterats missköta sig nio gånger och fått fem varningar. Därmed har beslutet nu fattats att han måste flyttas från Svartsjöanstalten i Ekerö kommun till en anstalt med högre säkerhetsklass, vilket Expressen var först att rapportera om. 

Hotade med “mediabomb”

Nyligen hamnade Sögaard i bråk med personalen på anstalten när han inte fick sitt önskade cellbyte beviljat samt vägrade genomföra sina arbetsuppgifter. Han ska då ha hotat med att hänga ut en kriminalvårdare med namn på sin blogg, sociala medier och i andra tidningar. Något han själv benämnde som en “mediabomb”. Läs mer här

Enligt journaler från fängelset är det inte enda gången Runar Sögaard misskött sig, rapporterar Expressen.  

Kommenterade personalens religion 

14 december misstänks Runar ha kommenterat fängelsechefens religiösa tillhörighet, och att denne inte hade kristen bakgrund. Något som enligt Runar Sögaard ska ha haft ett samband med den dåliga hanteringen han upplever sig ha fått i fängelset.  

Avvek från fängelseområdet

Bara några dagar senare, 17 december, påkom personal honom utanför fängelset område. Kriminalvården tyckte dock att det räckte med en påminnelse om att följa reglerna, och därefter följde han med personalen tillbaka. 

Hamnade i bråk om text-tv

25 december ska Runar Sögaard ha velat titta på text-tv. Det upprörde en annan fånge som ville se på något annat. Den andra fången hotade då med våld, och Runar förberedde sig på att försvara sig. Men detta ansåg inte Kriminalvården var misskötsamhet. 

Måste flyttas till högre säkerhetsklass 

Efter upprepade varningar har beslutet nu fattats att Runar Sögaard måste flyttas till fängelset i Täby som har den näst högsta säkerhetsklassen, klass 2. Enligt Krimanvårdens beslut bedöms den nya placeringen “vara lämplig anstalt med passande säkerhet och sysselsättning”.Svartsjöanstalten, där han har suttit fram till nu har den lägsta säkerhetsklassen. 

Flytten sker eftersom Runar Sögaards konflikter och upptåg bedöms "föreligga risk för fortsatt misskötsamhet och han ska därför vara placerad i anstalt av säkerhetsklass 2 för att ordningen och säkerheten ska kunna upprätthållas.", rapporterar Expressen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!