Löwengrip vill att polisen ska utreda hennes fall snabbare.
1 av 3
Löwengrip vill att polisen ska utreda hennes fall snabbare. - Foto: Stella Pictures
Hotbrevet som skickades.
2 av 3
Hotbrevet som skickades.
Även Tyra Sjöstedt och Margret Atladottir tvingades ta emot det.
3 av 3
Även Tyra Sjöstedt och Margret Atladottir tvingades ta emot det. - Foto: Stella Pictures/Bilden är ett montage

Blondinbellas attack på polisen: "De gör inget"

Isabella "Blondinbella" Löwengrip hotades av en man som sa att han skulle våldta henne. Nu kritiserar hon polisen för att det tagit över ett år att utreda brottet.
– Blir inte prioriterad före andra bara för att man är känd, säger Göteborgspolisen.


Här är brevet

Brevet som skickades till bloggerskorna:

"Ett sexuellt samlag är på sin plats mellan oss två utan kondom bara så du vet ! Dina vackra bröst till meloner ska bli så skönt att få suga på samt slickningen av din håriga och fina slida. Gör du inte som jag säger blir det garanterad kroppsstyckning och då kommer jag steka brösten dina i smör å vad gott i sådana fall. Står helt och hållet bakom detta brev och är inte ett dugg rädd för rättsväsendet. Har nämligen talets gåva långt ut i fingerspetsarna"

Hoten kom med ett brev i augusti 2011 till Blondinbella.

I oktober förra året erkände en socialdemokratisk valarbetare att han låg bakom de grova hot som skickats till flera kända bloggorskor. Bland annat tvingades Isabella "Blondinbella" Löwengrip, 22, leva under hotet att hon skulle bli styckad, att hennes bröst skulle stekas i smör och att hon skulle bli våldtagen.

Trots att mannen erkänt brottet för fyra månader sedan har ärendet ännu inte gått vidare. Något som upprör Löwengrip vars historia om näthat, i samband med "Uppdrag gransknings" program med samma tema, blev mycket uppskattad på nätet. 

"De har helt enkelt inte tid"

Bloggerskan och entreprenören bestämde sig därför för att ta saken i egna händer. Tillsammans med ett annat offer för hoten tog hon själv kontakt med polisen. Något som slutade med besvikelse. 

– Inte ens nu finns en ambition att ta tag i fallet, trots att personen har erkänt. Anledningen stavas prioritet, dom har helt enkelt inte tid, skriver hon upprört i sin blogg och fortsätter.

– Självklart förstår jag att mord och våldtäkter och annat fruktansvärt som sker ska komma före. Jag vill inte att polisen ska välja. Men jag tycker att man ska kunna göra både och.

Polisen: Vi har en stor mängd fall

Stefan Gustavsson, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland, vill inte uttala sig om det enskilda fallet men förklarar att olaga hot och ofredanden går under kategorin "vardagsbrott" som är lågprioriterade.

– Alla människor vill att sina fall av olaga hot ska bli utredda i morgon. Man vill att någon ska straffas och det är ju fullt förståeligt. Men man ser det inte ur det perspektivet att någon kanske ligger invalid efter en misshandel och att polisen omgående måste skicka i väg fyra, fem personer på det brottet. Varje dag måste vi göra omprioriteringar, säger Gustavsson till Nyheter24.

Gustavsson förklarar vidare att det inte är rimligt att utredningar ska ta över ett år, men han menar samtidigt att polisen får in en stor mängd anmälningar.

– Det är hur många vardagsbrott som helst som läggs på utredarnas bord. Det är omänskligt att kunna klara av den mängden. Risken att det prioriteras ner är stor. Det får helt enkelt ta den tid det tar, säger Gustavsson.

"Oerhört viktigt att alla behandlas lika"

Löwengrip beskriver också vikten av att få en person dömd för brottet. Något som skulle sätta en ribba för vad konsekvenserna kan bli om man ägnar sig åt näthat.

– Om näthatet nu ökar för att ingen dom någonsin sker kommer många till slut bli tysta för att man inte orkar. Jag kommer inte heller orka, skriver hon.

Stefan Gustavsson:

– Man blir inte prioriterad före andra bara för att man är känd. Alla får samma behandling och det spelar ingen roll om någon gör sin röst hörd på en blogg. Det är oerhört viktigt att alla behandlas lika.

Blondinbella har tidigare berättat att hon börjat gå i terapi efter hoten.

Mannen skickade brevet till bland andra nätprofilerna Tyra Sjöstedt och Margret Atladottir.

Hot
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allman Brothers-grundare död

2 timmar sedan

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

idag 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.

Judisk konferens i Stockholm lockar kända namn

idag 15:46
Terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget mot Hamas i Gaza innebär en ny vändpunkt i modern judisk historia. Den 25-26 maj arrangerar organisationen Judisk kultur i Sverige The October 7 Forum för att diskutera händelserna och gästlistan innehåller flera internationellt kända namn.

Tove Styrkes glädje – har blivit mamma

idag 15:38
Tove Styrke kommer med glädjebesked. Hon bekräftar nu för Aftonbladet att hon och flickvännen Sanna Sigborn Erixon blivit föräldrar.

Känd skådespelare misstänkt för misshandel och barnfridsbrott

idag 15:00
I morse anhölls en känd svensk skådespelare norr om Stockholm misstänkt för misshandel och barnfridsbrott.

Råkade Bianca Ingrosso precis avslöja sitt hemliga konto?

idag 14:56
Det är många där ute som har så kallade "spion-konton" på Instagram för att kunna följa folk utan deras vetskap. Men var det nu som Bianca Ingrosso råkade avslöja sitt?