Taylor Swifts turné har påverkat USA:s ekonomi, skriver deras centralbank.
Taylor Swifts turné har påverkat USA:s ekonomi, skriver deras centralbank. - Foto: Stella Pictures/Illustration: Nyheter24

Superstjärnan Taylor Swifts enorma popularitet – lyfter USA:s ekonomi

Taylor Swift är aktuell med "The eras tour" som har sålt slut i Sverige. USA:s centralbank skriver nu att Taylor Swifts turné har bidragit till att lyfta landets ekonomi.


Den 17, 18 och 19 maj 2024 uppträder Taylor Swift på Friends arena i Stockholm. Världsstjärnan kommer till Sverige med sin turné ”The eras tour”, vilket är det enda stoppet hon gör i Norden.

Taylor Swift blev låtskrivare för SONY/ATV redan som 14-åring och gjorde historia som den yngsta personen att signeras av företaget, enligt uppslagsverket Britannica. Hon blev nyligen den kvinna med flest albumettor på Billboard 200 och slog legenden Barbra Streisand med 11 album som har placerat etta. 

Hennes fans kallas för “Swifties” och många förbereder sig i veckor för att få tag på biljetter till idolens turné. Priserna till Taylor Swifts konserter har många gånger skjutit i höjden på andrahandsmarknaden. I Sverige kostade artistens biljetter från 670 kronor upp till 8165 kronor för det dyraste VIP-paketet.

Centralbanken noterar Taylor Swifts enorma inflytande

USA:s centralbank, The Federal Reserve, skriver på sin hemsida att artistens turné har gett USA:s ekonomi ett lyft.

"Trots den avtagande återhämtningen av turism i regionen överlag, betonade en kontakt att maj var den starkaste månaden för hotellinkomst i Philadelphia sedan början av pandemin, till stor del på grund av tillströmningen av gäster till Taylor Swifts konserter i staden.", skriver de. 

NBC News rapporterar att myndigheter i Cincinatti nyligen gått ut med att stjärnans turné har hjälpt hotell i staden och kringliggande län med en omsättning på 7,9 miljoner amerikanska dollar, motsvarande över 80 miljoner svenska kronor.

Nästan samtidigt slog Chicago rekord i antalet bokade hotellrum i staden, bland annat på grund av Taylor Swifts turné. Under första veckan i juni var 44 000 hotellrum ockuperade dagligen, vilket genererade 39 miljoner amerikanska dollar, eller motsvarande över 398 miljoner svenska kronor.

Hur Taylor Swifts turnéstopp påverkar Sveriges ekonomi återstår att se.

/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!