Jan Guillou satt på Långholmens centralfängelse.
Jan Guillou satt på Långholmens centralfängelse. - Foto: SvD/TT och Naina Helén Jåma/TT

Jan Guillou om tiden i fängelse: "Kom en knarkkung och ville bjuda på middag"

Jan Guillou är en av Sveriges mest välkända författare. Men hur mycket vet du egentligen om Guillou? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om författaren.


Jan Guillou ålder – hur gammal är han?

Författaren Jan Guillou föddes den 17 januari 1944, vilket innebär att han 80 år i början av 2024.

Jan Guillou föräldrar – vilka var hans mamma och pappa?

Jan Guillous mamma var egenföretagaren Marianne Hansén, som gick bort 2013. Under de tio sista åren i hennes liv hade hon och Guillou, enligt Expressen, ingen kontakt och i hennes testamente uppgav hon en önskan om att all hennes kvarlåtenskap skulle tillfalla hennes dotter tillika författarens halvsyster Pia Hansén

Bakgrunden till den infekterade relationen ska ha varit Guillous självbiografiska roman "Ondskan", där det skildras hur hans mamma inte ska ingripit när han blev svårt misshandlad av sin styvfar – något som Marianne Hansén menade var "gripet ur luften".

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Från det att Jan Guillou var fem år växte han upp utan sin biologiska pappa Charles Guillou.

 – Min familj var full av sagor och lögner. Jag levde i föreställningen att min pappa var fransk greve och jobbade som diplomat i Nya Zeeland, har författaren sagt till Yle.

Men far och son återfick senare kontakten.

Var växte Jan Guillou upp? 

Jan Guillou växte upp i Saltsjöbaden i Stockholm.

Jan Guillou skola – gick han på Solbacka?

Jan Guillou gick på Solbacka läroverk, beläget i närheten av Stjärnhov i Södermanland. Genom åren har författaren riktat hård kritik mot internatskolan. 

– Ett av mina starkaste motiv för att läsa juridik var att jag skulle använda lagen för att få Solbacka nedlagt. Men sen upptäckte jag att det skrivna ordet kunde vara väl så starkt, om inte starkare, än lagen när jag lyckades skandalisera skolan ganska ordentligt, har han sagt till Dagens Industri

Jan Guillou gick på Solbacka. Foto: SvD/TT

Jan Guillou böcker – vilken ordning ska man läsa dem i?

Jan Goillou har skrivit en hel drös med böcker genom åren, däribland serien "Det stora århundrandet". Men vilken ordning ska man läsa böckerna i? Nedan följer den korrekta ordningsföljden, från först till sist. 

  • "Brobyggarna"
  • "Dandy"
  • "Mellan rött och svart"
  • "Att inte vilja se"
  • "Blå stjärnan"
  • "Äkta amerikanska jeans"
  • "1968"
  • "De som dödar drömmar sover aldrig"
  • "Den andra dödssynden"
  • "Slutet på historien"

När skrev Jan Guillou Ondskan?

"Ondskan" av Jan Guillou kom redan 1981. Sedan dess har den blivit till en långfilm och en tv-serie med samma namn. Medan skådespelaren Andreas Wilson axlade huvudrollen i filmen var det Isac Calmroth som gjorde detsamma i tv-serien.

Isac Calmroth om ilskan när mamman dog: “Ingen annan fattar någonting”

Jan Guillou ung – hur såg han ut?

Foto: Jan Collsiöö/TT
Jan Guillou till vänster. Foto: TT

När satt Jan Guillou i fängelse?

I januari 1974 dömdes Jan Guillou till ett års fängelse för olovlig underrättelseverksamhet efter avslöjandet av den så kallade IB-affären. 

Delar av sitt straff avtjänade Guillou på Långholmens centralfängelse där man numera bedriver hotell- och konferensverksamhet. I en intervju med företaget bakom verksamheten har författaren berättat om sitt starkaste minne från anstalten.

– Att säkerheten var ett skämt. Jag påstods vara rikets just då mest bevakade fånge, hade bland annat ”förbud på att se mänskliga ansikten”.  Ändå läste jag alla dagens viktigaste tidningar och hade ständigt en löpande korrespondens vid sidan av censuren, säger han och fortsätter:

– Och en vacker dag ute på rastgården, mitt framför ögonen på vakterna, kom en knarkkung och ville bjuda på middag. Han åt aldrig fängelsematen påstod han. Han ville att jag skulle rekommendera vinet. Han förklarade situationen med att citera Philip II av Makedonien, Alexander den Stores far: ”Ingen stadsmur är så hög att inte ens en åsna lastad med guld kan klättra över”.

Jan Guillou får Crimetimes hederspris

Har Jan Guillou fru?

Jan Guillou är sedan 2010 gift med Ann-Marie Skarp

Vem är Jan Guillous fru Ann-Marie Skarp?

Ann-Marie Skarp är förläggare och styrelseordförande vid Piratförlaget. Och det är också Jan Guillous andra hälft som först får läsa det han skriver. 

– Varje helg läser hon veckans text som jag har skrivit, och när hon far tillbaka till arbetet i Stockholm så börjar jag skriva om den. När det jag skriver inte längre håller, så kommer jag få veta det, har han sagt till Femina

Ann-Marie Skarp och Jan Guillou. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Skarp håller sig gärna undan rampljuset och har flera gånger rutit ifrån gentemot makens offentliga utspel.

– Jag blir mycket argare på Jan än vad han blir på mig. Jag säger ifrån direkt. "Det här tycker jag verkligen inte är bra!" Jag tycker inte att han behöver peka ut enskilda personer så mycket som han gör, det är ju fullkomligt onödigt, har hon sagt till Icakuriren, enligt Expressen.

Har Jan Guillou barn?

Jan Guillou har två barn, men då tillsammans med sin tidigare sambo Marina Stagh. Sonen Dan Guillou föddes 1970, medan dottern Ann-Linn Guillou föddes 1972.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!