Varför heter hamburgerkedjan Max egentligen som den gör? Det avslöjar nu Curt Bergfors söner.
Varför heter hamburgerkedjan Max egentligen som den gör? Det avslöjar nu Curt Bergfors söner. - Foto: Björn Larsson Ask/SvD, Leif R Jansson/TT Bild, SVT. Bilden är ett montage.

Varför heter det MAX? Nu avslöjar Curt Bergfors söner sanningen

Varför heter hamburgerkedjan Max som den gör? Det avslöjar nu Curt Bergfors söner Christoffer och Richard Bergfors som har tagit över sin pappas livsverk.


Hamburgerkedjan Max grundades den 14 juni 1968. Det var då som Curt Bergfors och hans dåvarande sambo Britta Fredriksson slog upp dörrarna till sin första grill i Gällivare. Sedan dess har det öppnat nästan 150 Max-restauranger i Sverige, och de finns även i bland annat Norge, Danmark och Polen.

Men 1986 förändrades livet drastiskt för Max-grundaren Curt Bergfors. Curts söner Christoffer och Richard Bergfors berättar i Carina Bergfeldts talkshow om olyckan som vände upp och ner på familjens tillvaro.

Bröderna Bergfors jobbar vidare med sin pappas livsverk, hamburgerkedjan Max. Bildkälla: SVT

– Han var 36 kanske. Han hade bestämt sig för att sluta jobba. Han hade jobbat ihop sina 20 miljoner och skulle åka jorden runt och "så får vi se hur länge jag är borta" och resan började. Vi var med. Vi var 9 och 11 år. Första stoppet var södra Frankrike. Vi sitter på en lunchrestaurang i St Tropez och han ska visa hur man dyker från en brygga på grunt vatten. Han visste att det var grunt men ville lära oss en "life lesson", att om man ska dyka när det är grunt måste man göra ett magplask nästan. Men ja, han misslyckades och slog huvudet i botten och därmed blev han förlamad från bröstet och nedåt, berättar Richard Bergfors.

Richard Bergfors är idag vd och koncernchef på Max. Här ses han år 2007. Bildkälla: Björn Larsson Ask/TT Bild

Curt Bergfors jobbade in i det sista med Max. Men efter att en operation i Sverige gått fel så flögs han till Miami i USA, där han hade en lägenhet tillsammans med hustrun Malin Känsäkangas Bergfors. Utöver lägenheten i Miami hade Curt även en villa i Florida där han bodde under de svenska vintrarna. 

Sin sista tid i livet spenderade han däremot på ett sjukhus i Miami, och det var också där han den 8 maj 2022 somnade in.

Curt Bergfors blev 73 år gammal. Bildkälla: Max.se

– Det är med stor sorg vi meddelar att Curt Bergfors, MAX grundare, huvudägare och arbetande styrelseordförande, har somnat in den 8 maj 2022 med den närmaste familjen vid sin sida. Han efterlämnar hustru, fyra barn, barnbarn samt övrig släkt och vänner, skrev familjen i ett pressmeddelande då.

Max restaurang i Stockholm på Hamngatan. Bildkälla: Leif R Jansson/TT Bild

Varför heter det MAX? Nu avslöjar Curt Bergfors söner den riktiga anledningen

Efter Curts bortgång har de äldsta sönerna Richard och Christoffer tagit över, och att affärerna är lönsamma råder det ingen tvekan om – år 2023 så omsatte Max nämligen 5,4 miljarder kronor.

Grabbarnas lönekuvert är inte åt det magra hållet. Tidigare har Nyheter24 skrivit om den otroliga lönen som Christoffer Bergfors kan plocka ut varje månad.

Under sin livstid var Curt Bergfors en mystisk person som gärna höll sig i bakgrunden, och han gav aldrig intervjuer. Faktum är att han faktiskt inspirerades av filmstjärnan Greta Garbo, som ju är känd för sin något mystiska framtoning. 

Greta Garbo var en av Curt Bergfors favoriter. Bildkälla: TT Bild

Något som många svenskar kanske funderat över någon gång i sitt liv är varför Max heter som det gör. I intervjun med Carina Bergfeldt avslöjar bröderna nu varför deras pappa döpte sitt livsverk till just MAX.

Carina Bergfeldt och bröderna Bergfors. Bildkälla: SVT

– En av hans stora idoler var Greta Garbo...och mystiken. Han hade två egentligen. Greta Garbo och Max von Sydow, och Max är anledningen till att det heter Max, avslöjar Richard.

– Det hade kunnat bli en Greta-kedja?, frågar Bergfeldt.

– Det hade det absolut kunnat bli, svarar Richard och skrattar.

Den svenska skådespelaren Max von Sydow föddes den 10 april 1929 och dog 90 år gammal den 8 mars 2020. En av hans allra mest kända roller var som riddaren Antonius Block i Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet, där von Sydows karaktär spelade schack med döden.

Max von Sydow (till höger) spelar schack med Döden. Bildkälla: Stella Pictures.
Max von Sydow år 1990. Bildkälla: Stella Pictures.

von Sydow spelade in över 140 filmer, och han hade en lukrativ Hollywoodkarriär i många år. År 2012 Oscarsnominerades han för sin roll i Extremt högt och otroligt nära.

Carina Bergfeldt sänds på SVT fredagar klockan 20.00 och finns på SVT Play från klockan 17.00

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!