Svensk polis rustar för kravaller

På onsdag inleds Sveriges ordförandeskap - bevakas av hundratals soldater.


Sveriges första stora möte som EU-ordförande inleds i Stockholm på onsdag. För att undvika en upprepning av scenerna vid Göteborgskravallerna 2001 är bevakningen stenhård.

– Vi har hela omvärldens ögon på oss, säger länspolismästare Carin Götblad.

Polisens förberedelser har pågått i ett år och Rikspolisstyrelsen räknar med att insatserna kommer att kosta cirka 120 miljoner kronor.

"Svårt att förutse"

120 miljoner är en summa som staten utan problem hostar upp för att hindra kravaller som de i Göteborg 2001.

– Vi har lärt oss mycket av Göteborg, säger Götblad, men tillägger samtidigt:

– Man ska vara medveten om att stora folkmassor och demonstrationer är bland det svåraste som finns, och bland det svåraste att förutse.

Hotbilden är låg, men trots det har polisen semesterstopp. Under mötet på onsdag kommer omkring 300 poliser finnas på plats.

Ett 30-tal demonstrationer kommer att hållas under veckan. De flesta har inte en direkt koppling till EU men olika organisationer vill passa på att exponera sig själva på den politiska arenan när Sverige befinner sig i strålkastarljuset, meddelar SVT Rapport.

Se nyhetsinslag om Göteborgskravallerna från 2001:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Räddningspersonal har fört bort en person på bår efter att en brand släckts utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, rapporterar AP.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.