Melodifestivalen sätter igång igen på lördag
Melodifestivalen sätter igång igen på lördag - Foto: Bendiksby Terje/Henrik Montgomery/TT

3 rätter du INTE ska äta under schlagerkvällen: Kommer förstöra hela Mello-upplevelsen

När man sitter framför TV-soffan på lördag och tittar på Mello kan det vara trevligt att ha något riktigt gott att smaska på. Här listar vi fem Mello-middagstips för både den stora och lilla gruppen, för att förhöja schlagerkvällen ytterligare ett snäpp.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På lördag hålls den först deltävlingen av Melodifestivalen 2023. Årets första deltävling går av stapeln i Göteborg och de tävlande är Tone Sekelius, Lou lou LaMotte, Rejhan, Elov & Beny, Victor Crone, Eva Rydberg & Ewa Roos och Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods.

Schlagerfesten upplägg och startordningen på de olika bidragen är något vi skrivit om tidigare – och går att läsa mer om här.

Här delar vi med oss av fem Mello-middagstips på vad du kan äta, för att få en ännu mysigare schlagerkväll. Tanken med rätterna är att de ska gå och göra i många olika tappningar, för att verkligen passa just er. Vissa av rätterna bör ätas varma, medan andra kan ätas kalla och därför stå framme på vardagsrumsbordet under hela programmet. 

Vi kommer även tipsa om tre rätter som ni absolut inte ska äta på lördag. Nu kör vi!

Rätt nummer ett: Lasagne – för en omfamnade varm känsla

Lasagne är en perfekt rätt som passa både den stora gruppen, men går även att göra i en portionsform. Lasagne är en mysig rustik och mustig rätt som skapar en varm omfamnande känsla hela kvällen. För lite extra hetta är det supergott att tillsätt lite chiliflakes i tomatsåsen.

För vegetarianen går den klassiska lasagnen att byta ut mot “lasagne verde”, med grönsaker.

Rätt nummer två: Smörgåstårta – för riktig feststämning

Smörgåstårta är en perfekt rätt om man verkligen vill sätta feststämning på tillvaron. Smörgåstårtor är maffiga, räcker till många och är otroligt goda. Det kommer direkt bli feststämning när man dukar fram en vackert pyntad smörgårstårta på vardagsrumsbordet. Påläggen går att variera i oändlighet efter tycke och smak.

För det mindre sällskapet kan en varsin smörgåsbakelse ge precis samma festkänsla. Eftersom smörgåstårtan bör ätas kall, kan den stå framme under hela programmet och gå att små mumsa på hela kvällen.

Rätt nummer tre: Tacos – för en klassisk mello-kväll

Tacos är en härlig rätt som går att göra i många olika varianter och tappningar. Man kan göra tacos med scampi, friterad vit fisk, kött, bönor, quorn och så vidare. Rätten är även perfekt eftersom alla får lägga på vad de gillar på sin tacos.

Många kan tycka det är lite slaskigt att äta framför tv:n, men ta med bestick till soffan, så löser det allt spillande. Man måste faktiskt inte äta tacos med händerna. 

Rätt nummer fyra: Sushi – för en storstilad kväll

Sushi är en perfekt rätt för den mindre gruppen. Sushi är läckert och behöver inte ätas varmt, vilket gör att det håller att stå framme hela kvällen och kommer vara lika gott att äta under första bidraget som sista. Färgerna och de vackert skurna maki- och nigiri-bitarna kommer vara otroligt vacker att titta på och kommer sätta pricken över i-et för en härlig schlagerkväll.

Rätt nummer fem: Västerbottenpaj – för en mysig kväll

Västerbottenpaj har en god och tydlig smak. Den kan ätas både varm och kall vilket ger dig stora möjligheter att välja om du vill ha gjort den sedan tidigare eller ta fram den rykande varm direkt från ugnen. Den smakar som bäst när den toppas med en klick gräffdil och lite rom, eller tångkaviar för vegetarianen. 

Tre rätter du absolut inte ska äta under mello-myset:

1. Pizza är jättetråkigt att äta i TV soffan, man blir flottig om händerna om man äter för hand och kartongerna tar jättestor plats på vardagsrumsbordet om ni är flera. Har du pizzorna på något annat ställe så kommer det bli ett spring hela kvällen fram och tillbaka och tv-upplevelsen kommer bli minimal.

2. Hamburgare med pommes är även det en rätt som kan bli kladdigt om man äter det med händerna. Om man inte har bestick starka nog att skära igenom ett segt bröd och biff. Man får alltid kasta i sig burgaren och pommes, för att den inte ska hinna kallna vilket gör att man får njuta väldigt kort tid. Tråkig mat som inte går att njuta av en längre stund med andra ord.

3. Soppa må vara gott, men inget som passar en festlig lördagkväll. Du kommer istället för att fokusera på programmet foksera på att inte spilla någon soppa och att blåsa på varje sked, för att inte bränna sig. Har du otur är det någon i sällskapet som sörplar upp soppan också.

Att äta soppa framför första deltävlingen på lördag kommer helt enkelt inte sätta er i feststämning och förstöra hela Mello-upplevelsen.

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!