Tone Sekelius kom femma i Melodifestivalen 2022
Tone Sekelius kom femma i Melodifestivalen 2022 - Foto: Claudio Bresciani/Paul Wennerholm/TT

Guide till Melodifestivalen 2023 – deltävling 1: Startfält, bidrag och artister

Vilka artister tävlar i första deltävlingen av Melodifestivalen 2023, och hur beskrivs bidragen av någon som lyssnat på dem i förväg? Nyheter24 guidar dig genom schlagerkvällen.


Fakta: De tävlar i deltävling ett i Göteborg

1. Tone Sekelius: "Rhythm of my show"

2. Loulou LaMotte: "Inga sorger"

3. Rejhan: "Haunted"

4. Elov & Beny: "Raggen går"

5. Victor Crone: "Diamonds"

6. Eva Rydberg & Ewa Roos: "Länge leve livet"

7. Jon Henrik Fjällgren, Arc North featuring Adam Woods: "Where you are (Sávezan)"

Melodifestivalen 2023 kickas igång nu på lördag 4 februari. För många innebär den första deltävlingen startskottet på en period som andas musik, schlager och nervositet. 

Vem kammar hem hela tävlingen, och vem ska få den stora äran att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2023?

Är du en av dem som kommer sitta bänkade på lördag när Melodifestivalen 2023 drar igång? Då har du kommit helt rätt. Nyheter24 guidar dig genom deltävling 1, startfältet, bidragen och artisterna.

Vilka är programledare i Mello 2023?

Programledare för årets Melfest är inga mindre än Farah Abadi och Jesper Rönndahl.

Farah Abadi har därmed tagit klivet från sidekick till ordinarie programledare sedan förra årets succé. Här kan du läsa mer om Farah Abadis partner, familj och uppväxt.

Var hålls Eurovision Song Contest 2023?

Förra årets ESC vanns av Kalush Orchestra och bidraget "Stefania" som representerade Ukraina. Men på grund av den rådande krigssituationen i vinnarlandet kommer Eurovision Song Contest 2023 hållas i Liverpool. 

Den stora finalen äger rum lördag 13 maj.

Melodifestivalen-turnéen: Här är alla datum och städer

Efter flera år av restriktioner och coronaförebyggande åtgärder kommer Melodifestivalen äntligen kunna resa runt i landet under deltävlingarna igen. Vilka städer kommer turnén till?

  • Deltävling 1: Lördag 4 februari. Skandinavium, Göteborg
  • Deltävling 2: Lördag 11 februari. Saab Arena, Linköping
  • Deltävling 3: Lördag 18 februari. Sparbanken Lidköping arena, Lidköping
  • Deltävling 4: Lördag 25 februari. Malmö Arena, Malmö
  • Semifinal: Lördag 4 mars. Hägglunds arena, Örnsköldsvik
  • Final: Lördag 11 mars. Friends arena, Stockholm

Deltävling 1 i Melodifestivalen 2023: Alla låtar och artister

  1. Tone Sekelius - "Rhythm of my show". Låtskrivare: Anderz Wrethov, Dino Medanhodzic, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Tone Sekelius
  2. Lou lou LaMotte - "Inga sorger". Låtskrivare: Jonas Thander, Loulou LaMotte
  3. Rejhan - "Haunted". Låtskrivare: Albin Johnsén, Mattias Andréasson, Pontus Söderman, Tilde RONIA Wrigsell
  4. Elov & Beny - "Raggen går". Låtskrivare: Johan Werner, Kristian Wejshag, Mattias Elovsson, Oscar Kilenius, Tim Larsson
  5. Victor Crone - "Diamonds". Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Peter Kvint, Victor Crone
  6. Eva Rydberg & Ewa Roos - "Länge leve livet". Låtskrivare: Emil Vaker, Henric Pierroff, Kalle Rydberg
  7. Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods - "Where are you (Sávežan)". Låtskrivare: Arc North, Calle Hellberg, Jon Henrik Fjällgren, Joy Deb, Oliver Belvelin, Richard Lästh, Tobias Lundgren, William Segerdahl

Så låter bidragen i Mello 2023 - deltävling 1

En tangodoftande discodänga för nattklubbsgolven inleder årets Melodifestival vars första deltävling äger rum i Göteborg. Tone Sekelius bröt ny mark i fjol som tävlingens första transperson, slutade femma och har därför en hel del press på sig i år. "Rhythm of my show" är annorlunda jämfört med "My way", mindre schlager och mer Moulin Rouge. Melodin för tankarna till den turkiske artisten Tarkans sound från sent 1990-tal. Man misstänker att autotune-effekten har använts flitigt och låten har anpassats för Sekelius röstomfång med en del partier där hon snarare pratar än sjunger.

Borta är souldivan från The Mamas. Nu kastar sig Loulou Lamotte ut och landar mjukt i ett mysigt ljudlandskap någonstans mellan Veronica Maggio och Myra Granberg – med en släng av klassisk schlager á la Nanne Grönvall. Det är en popdänga med driv i refrängen där orden "inga sorger" ger en hel del utrymme för de skånska diftongerna. Man väntar på en klassisk tonartshöjning som aldrig kommer, i stället får vi en starkt wailande stämma ovanpå refrängen innan låten tonar ut.

Oprövat kort

Ett oprövat kort i Melodifestivalsammanhang är Rejhan, 16 år, från Uddevalla. Han gjorde succé i "Talang" 2021 och här har han fått en finstämd ballad att jobba med. Det är alltid en chansning när unga debutanter ska förmedla innerliga känslor på under tre minuter. Rejhans falsett skulle säkert kunna fixa en del röster bara på sin tonsäkerhet, förutsatt att den inte sviker när det väl gäller. Melodimässigt påminner låten om de ballader vi redan hört från artister som Nano, John Lundvik och Bishara.

Backa med släp, ta en snus, dunka plåt och köra Amazon. Inget grepp är för övertydligt när epa-dunken, en genre på uppgång med hjälp av Tiktok och raggarkulturen, gör sitt intåg i Melodifestivalen. Elov & Beny har stretat på sedan 2008 och fick sin första stora hit i somras med "Bubbel på balkongen". I "Raggen går" ställs stad mot landsbygd och den effektiva melodin riskerar likt Magnus Ugglas "Kung för en dag" att höras på förfester och i karaokebarer i många år framöver. Sticket består av en rap-vers om vilka som är de godaste tillbehören när man käkar korv med bröd på bensinmacken (spoiler: rostad lök och mos).

"Snygg i jeansjacka"

Årets Avicii-kopia är härmed korad. Victor Crone deltar, för tredje gången, i Melodifestivalen med "Diamonds", vars hook påminner extremt mycket om flera andra låtar ur edm-genren. Det är en tydlig melodislinga där Crones röst kommer till sin rätt, men bidraget riskerar att glömmas bort bland andra artister med en större usp än att man ser väldigt snygg ut i svart jeansjacka.

Allas favorittanter är tillbaka med nya tokerier. Eva och Ewas "Rena rama ding dong" satte sig på hjärnan hos såväl förskolebarn som deras föräldrar och remixen från fjolårets mellanakt befäste deras status som skojfrisk fläkt. "Länge leve livet" är något enklare i sin uppbyggnad och påminner mest om ett revynummer från forna tider. Den jazziga trumpetslingan lämnar utrymme för dansant scenshow, men det är alltid svårt att återupprepa en succé.

Ingen Melodifestival är numera komplett utan Jon Henrik Fjällgrens trygga jojk. Årets bidrag "Where you are (Sávezan)" är en hyllning till dottern Savé och med sig på scen har han denna gång dj:n Arc North och sångaren Adam Woods. Musikaliskt påminner det en del om Victor Crones bidrag, men med ytterligare en dimension i form av den samiska sångtraditionen. I refrängen hörs Jon Henrik nästan ensam, något som gör låten mer minnesvärd och dynamisk.

Loulou Lamotte tävlar med låten "Inga sorger". Arkivbild.
Rejhan gör debut i Melodifestivalen. Arkivbild.
Mattias "Elov" Elovsson och Oscar "Beny" Kilenius tävlar i Melodifestivalen. Pressbild.
Victor Crone tävlade för Estland i Eurovision Song Contest 2019. Arkivbild.
Eva Rydberg & Ewa Roos är tillbaka i tävlingen. Arkivbild.
Jon Henrik Fjällgren, Arc North och Adam Woods är sist ut i deltävlingen i Göteborg. Pressbild.
TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!