- Foto: Privat, Jessica Gow/TT & Björn Larsson Rosvall/TT

Björn Gustafsson är så stel att jag får gåshud

KRÖNIKA. Melodifestivalen 2024 kännetecknas av stela skämt av Björn Gustafsson som försöker imponera på Carina Berg. Var är spexet, fulsången och konfettin?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Mitt i dystra februari kommer Melodifestivalen och lyser upp tillvaron med sång, show och spex. Ja, det hade jag hoppats på men Björn Gustafsson medverkan får mig att vilja krypa ur mitt skinn. 

För det är just programledarna och mellanakterna som jag har tyckt bäst om i Melodifestivalen. Som 2013 när Danny Saucedo och Gina Dirawi var programledare och framförde "Karl i sin kostym". 

Mellanakten "Karl i sin kostum". Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Eller varför inte fantastiska Oscar Zia som ledde Melodifestivalen 2022 och gjorde så många missar i den första deltävlingen att hela familjen hemma i soffan höll på att vika sig av skratt. Sånt gillar jag.

Fem missar i Melodifestivalen där skämskudden åkte fram

Björn Gustafsson och Carina Berg var roliga 2008

Vart är då de roliga programledarna och mellanakterna i årets melodifestivalen? 

Den kända mellanakten från 2008 där Björn Gustafsson sjunger en kärlekslåt till den dåvarande programledaren Kristian Luuks fru (nu exfru) Carina Berg var rolig. Alltså den var rolig 2008 och det är för 16 år sedan. 

Nu har vi fått se Gustafsson jaga Berg som blir placerad på en piedestal som Gustafsson aldrig kommer att nå upp till, i hela fyra hela deltävlingar. Jag fattar att Björn Gustafsson är kär i Carina Berg och att hon kan få vilken man hon vill bara genom att kolla på honom. Nu vill jag se lite show, nakenchock och fulsång.

Tittarna kritiserar Danny Saucedos märkliga beteende i Mello

Erik Berg, Carina Berg och Björn Gustafsson i deltävling 1. Foto: Johan Nilsson/TT

Inga fler Kent covers, tack! 

Något jag inte gillar är när det är dystert, grått och tråkigt. Och så kände jag när Björn Gustafsson skulle riva av deltävling fyra i Eskilstuna. Programmet börjar med komikern står på scenen och sjunger Kent låten "Gravitation" i en nedsläckt arena.

Det fick mig att undra vad för ess han hade i rockärmen? När skulle skämten och spexet komma? Ivrig satt jag och väntade på den stora vändningen som skulle få igång showen. Men någon storslagen vändning kom aldrig i deltävling fyra. 

Björn Gustafsson framför "Gravitation" av Kent. Foto: Jessica Gow/TT

Scenen som gav mig rysningar 

På tal om trion Kristian Luuk, Carina Berg och Björn Gustafsson. I deltävling tre väljs Kristian Luuk in i Melodifestivalens Hall of Fame och överlåts priset av ingen mindre än Björn Gustafsson. 

– Yes.., säger Björn Gustafsson som trampar på stället och kollar stelt på Carina Berg och Kristian Luuk när han ska dela ut priset.

Det som egentligen är sju sekunder känns som flera minutrar.

Den stela tystnaden tränger sig igenom tvn och in i mitt vardagsrum. Jag får rysningar. "Säg något Björn, få det bara överstökat!", tänker jag. Jag tror hela familjen i soffan tänker samma sak. Låt oss dra av plåstret snabbt så att programmet kan rulla vidare.

Melodifestivalen 2024 final: Tid, startfält och resultat

Kristian Luuk blir invald i Melodifestivalens Hall of Fame. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Erkänner mig besegrad

Jag måste erkänna mig besegrad av Björn Gustafsson förmåga att förtrolla publiken. Det är imponerande hur hans sätt kan få det livade vardagsrummet här hemma att bli knäpptyst på bara en knappt sekund. Han får oss att vilja ta fram skämskudden och trycka ner ansiktet i den ordentligt. 

Det är minst sagt en talang, men hör den verkligen hemma i Mello?

Love is blind Sverige: Christofer hade tyvärr rätt hela tiden

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!