Kirill Serebrennikov. Arkivbild.
Kirill Serebrennikov. Arkivbild. - Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Bolsjojteatern stoppar balett efter skärpt gaylag

Bolsjojteatern i Moskva har beslutat om ett permanent stopp för balettföreställningen "Nureev", om danslegendaren Rudolf Nurejev, till följd av skärpningen av lagen mot "gaypropaganda".


Bakom "Nureev" står Kirill Serebrennikov, en av Rysslands mest innovativa och framgångsrika regissörer, som lämnade landet i samband med att Putin inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i februari förra året.

Föreställningen bygger på superstjärnan Nurejev liv och i uppsättningen förekommer både nakenhet och svordomar, vilket har retat upp konservativa ryssar.

Rudolf Nurejev flydde Sovjetunionen i början av 1960-talet och blev en känd personlighet i väst, där han fann berömmelse på nytt innan han avled i sviterna av aids 1993, blott 54 år gammal.

— "Nureev" har plockats bort från repertoaren, säger Bolsjojteaternschef Vladimir Urin till reportrar på plats i Moskva.

Enligt honom har beslutet att göra med ett nyligen infört tillägg till den lag mot "gaypropaganda" som ursprungligen antogs 2013.

I och med tillägget – som trädde i kraft i december – utvidgades bannlysningen av "propaganda till stöd för icke-traditionella sexuella relationer" till att även omfatta vuxna.

Tidigare gällde lagen endast sådant som riktade sig till barn.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!