Götaplatsen med Poseidonstatyn och Göteborgs konstmuseum. Arkivbild.
Götaplatsen med Poseidonstatyn och Göteborgs konstmuseum. Arkivbild. - Foto: Adam Ihse / TT

Göteborgs museer kämpar med höga hyror

Göteborgs museer larmar om att de kan behöva skära ned på konst och personal – hyrorna har nämligen ökat kraftigt sedan fastighetsbolaget infört marknadshyror.


Hyreskostnaderna för Göteborgs museer har fördubblats sedan 2011, från 27 miljoner till 54 miljoner kronor, skriver Göteborgs-Posten.

En kraftig ökning skedde 2019 när hyrorna för Göteborgs stadsmuseum, Röhsska museet och Göteborgs konstmuseum förhandlades om. De blev då 6,5 miljoner dyrare, vilket kulturnämnden inte blev kompenserade för.

— Då betyder det att vi måste spara oss till de pengarna och det har påverkan på hur mycket kultur- och konstverksamhet vi kan göra helt enkelt, säger Britta Söderqvist, avdelningschef för Göteborgs museer och konsthall, till GP.

I budgeten för Göteborgs museer går mer till lokalkostnader än i det nationella snittet för museer, 32 procent jämfört med 24 procent.

En extern utredning som Kulturförvaltningen har låtit ta fram visar också att kulturnämndens förhandlingsläge med kommunala fastighetsbolaget Higab starkt påverkas av att museernas verksamheter är så knutna till byggnaderna.

Under måndagen ska politikerna i kulturnämnden fatta beslut om huruvida de ska skicka ärendet vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!