Karl Ove Knausgård. Arkivbild.
Karl Ove Knausgård. Arkivbild. - Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Leninpriset till Knausgård

Den norske författaren Karl Ove Knausgård tilldelas Leninpriset och dess 100 000 kronor i prispengar i år, rapporterar Hallands Nyheter.


— Han tar emot priset i Varberg i november, säger Lasse Diding, hotellägaren och Varbergsprofilen som delar ut priset, till tidningen.

Priset heter Jan Myrdals stora pris – Leninpriset. Det ska enligt beskrivningen delas ut till en "i Sverige verksam författare eller konstnär som verkar i en samhällskritisk och upprorisk vänstertradition". Men den världsberömde norrmannen bor, sedan flera år tillbaka i London.

— Ja, men Knausgård bodde i över tio år i Sverige och har skrivit många av sina böcker här. Det finns ingen plan att börja ge priset till utländska författare, men bland dem jag funderar på finns både svenskar och andra, säger Diding.

Enligt HN ska Knausgård komma till Varberg för att ta emot priset på plats.

I motiveringen står bland annat att Knausgård "likt ingen annan samtida europeisk intellektuell" har "fäst blicken på och gestaltat sin gränslösa kamp för att bli, vara och förbli människa i en för oss alla apokalyptiskt ojämlik värld".

Priset delas ut på Varbergs teater den 11 november.

Bland tidigare prisvinnare märks Jan Guillou, Maj Sjöwall, Mikael Wiehe, Nina Björk och fjolårets vinnare Carl-Göran Ekerwald.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!