Adam Lundgren, Katia Winter och Eva Melander gör huvudrollerna i 'Konferensen' på Netflix. Pressbild.
Adam Lundgren, Katia Winter och Eva Melander gör huvudrollerna i 'Konferensen' på Netflix. Pressbild. - Foto: Robert Eldrim/Netflix

Blodet sprutar i Netflix nya svenska storfilm

I Netflix nya svenska storfilm slaktas kommuntjänstemän av en mystisk mördare. Jag vet inte HUR mycket blod som gick åt, säger regissören Patrik Eklund inför premiären av "Konferensen".


Att umgås med arbetskamraterna utanför kontoret kan vara nog så läskigt, men det blir ännu värre i "Konferensen", Netflix filmatisering av Mats Strandbergs skräckroman med samma namn.

Blodet sprutar när en massmördare bestämmer sig för att slakta de intet ont anande kommuntjänstemän som åkt på konferens till en avlägsen stugby.

Det är en ovanlig kombination av den typiska amerikanska genren "slasherfilm" och något så ursvenskt som en konferens där kombinationen av teambuildingövningar och lite för mycket alkohol gör att gammalt groll mellan arbetskamraterna kommer upp till ytan.

— Det är en bra kontrast. När man kollar på slasherfilmer är det unga och vackra ungdomar som egentligen bara skickas till slakteriet. Men här får vi lära känna dem lite grann, för då gör det ondare när de möter sitt avslut. Vi stressar inte fram köttet och spänningen direkt, säger Patrik Eklund.

Blodet sprutar i Netflix svenska slasherfilm "Konferensen". Pressbild.

Litervis med blod

Patrik Eklund är en rutinerad regissör som senast gjorde tv-serien "Spelskandalen" i SVT 2022. Han har inte gjort skräckfilm tidigare, men han är uppvuxen med genren och njöt av att få arbeta så mycket med smink, masker och blod – mycket blod.

Regissören Patrik Eklund gillade att se blodet spruta under inspelningen av "Konferensen".

— Det var nytt för mig, men väldigt kul. Jag vet inte HUR många liter blod vi använde. Det är litervis. Många, många, många liter. De där dunkarna kommer väl i fem eller tio liter. Dem såg man ligga tomma i ett hörn efter att vi var klara med vissa scener, berättar han roat.

Även skådespelarna njöt av den lite ovana upplevelsen av att spela in en skräckfilm. Bahar Pars njöt av att få visa upp en ny sida av sig själv.

— Jag kan stå på stora scenen på Dramaten, jag är kulturelit, jag kan min Strindberg. Men jag kan också bli jagad i en skog. Det är privilegiet med att vara skådespelare. I love it, utbrister hon.

Bahar Pars gillade att göra skräckfilm.

Nu vill hon göra mer skräck

— Fy fan vad kul det var! Men jag måste säga att det var utmanande. Det är mycket lättare att gå in i en roll när man vet vem man är och det finns dramatiska bågar och så går man in och gråter lite, säger hon och fortsätter:

— Men det här var som på liv och död. Det var adrenalinkickar upp och ner.

Humor

Mitt i allt dödande finns det en torr humor i Mats Strandbergs bok som regissören Patrik Eklund ville behålla och utveckla i filmen.

— Det finns en fara i att ta sig själv på för stort allvar i och med att genren inte är så ny längre och då kommer den torra humorn in, som man kanske inte är van att blanda in i slasherfilmer där man bara ska "kötta". Då kan det vara bra att få bjuda på en glimt i ögat.

För Adam Lundgren, som gestaltar den odräglige kommuntjänstemannen Jonas i filmen var humorbiten viktig.

— Det tycker jag är bra, för då kan såna som jag kolla på den. För jag kollar inte så mycket skräck, det är för läskigt, säger han och ler.

Han säger att det också gjorde det roligare att spela in.

— Jag hade nog inte varit lika sugen på att göra det här om man inte hade haft den ingången i det.

"Konferensen" släpps på Netflix den 13 oktober.

Skräckfilmer Netflix: Vilka är de läskigaste filmerna på Netflix?

TT
/
/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!