Mika Gustafson vill skildra tjejer hon sällan sett på vita duken tidigare.
Mika Gustafson vill skildra tjejer hon sällan sett på vita duken tidigare. - Foto: Mikaela Landeström/TT

Hyllning till tjejer som sällan syns på film

Mika Gustafson har fått tunga priser på flera av Europas stora filmfestivaler för dramat "Paradiset brinner". Det är en hyllning till de tjejer som jag har träffat, men aldrig sett på film, säger regissören inför biopremiären.


Debutantpriset i London, belönad för bästa regi i en sidosektion i Venedig och chans till en nominering till Europeiska filmgalan december.

Mika Gustafssons "Paradiset brinner" har gett eko i på filmfestivalerna i höst. Den 27 oktober får den svensk biopremiär.

Filmen är ett drama om tre systrar som måste klara sig själva eftersom deras instabila mamma dragit i väg och lämnat dem ensamma. Över dem hänger hela tiden hotet om att socialen ska få deras situation klar för sig, splittra syskonen och skicka dem till fosterfamiljer.

Uppväxtskildring

Barn som snabbt måste växa upp och ta ansvar är ett vanligt tema i filmhistorien. Men sällan berättat på det här sättet, tycker Mika Gustafson.

— Jag har sett många historier som är uppväxtskildringar, där en pojke blir man. Men jag hade en längtan efter kvinnliga karaktärer som var mångsidiga och lärde sig av livet. Det saknas historier om sådana tjejer, säger hon.

Dilvin Assad, Safira Mossberg och Bianca Delbravo spelar de tre tjejerna som får klara sig själva i "Paradiset brinner".

Syskonen är utsatta. De stjäl i matvaruaffären, bryter sig in hos rika familjer i dyra villor och tillbringar lite för mycket tid i alkoholstinna miljöer. Ändå skildras de inte som några offer.

— Jag kände en stark känsla av att jag har saknat det här. Det tror jag att fler har gjort. Det finns ett sug efter filmer som ger en tryckvåg i bröstet och skakar om. Något som betyder någonting som också är kul och punkigt, säger Mika Gustafson.

"Bo Widerbergskt"

Mika Gustafson beskriver det som att hon velat skildra personerna i filmen "på ett Bo Widerbergskt sätt med värme och medmänsklighet".

— Man tittar inte ner på karaktärer och tycker synd om dem utan det finns också en värdighet i det de har och det får vara fint.

Tjejerna smakar på olika sätt på vuxenlivet. Storasyster Laura (Bianca Delbravo) inleder en relation och när mellansystern Mira (Dilvin Assad) får sin första mens genomför syskonen en speciell rit med sitt tjejgäng, där rödvin är en av ingredienserna.

"Paradiset brinner" är Mika Gustafsons första spelfilm. Pressbild.

Just den riten har väckt stor uppmärksamhet på filmfestivalerna där "Paradiset brinner" visats, berättar Mika Gustafson.

— Folk är väldigt intresserade av det här utomlands. Finns det mensceremonier i Sverige undrar de och då tänker jag att..., ja, nu finns det det, säger Mika Gustafson och ler.

Framgångarna på filmfestivalerna har gjort Mika Gustafson till en av de mest uppmärksammade nya svenska filmregissörerna. Målet med "Paradiset brinner" var just att den skulle komma till en stor filmfestival. I Venedig visades filmen i en sidosektion.

Framöver siktar hon högre – till huvudtävlingen, "main competition".

— Jag vill skriva och göra mina egna projekt och utvecklas som konstnär. Och jag vill absolut till "main competition" nästa gång, säger hon och skrattar till.

TT: I Cannes eller Venedig?

— Det spelar ingen roll, bara det är "main competition".

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!