Alexander Skarsgård
Alexander Skarsgård - Foto: Soeren Stache/AP/TT

De har störst chanser på Golden Globe-galan

Tar Alexander Skarsgård hem sin andra gyllene glob? Får Ludwig Göransson sin första? Det är dags för årets Golden Globe-gala i Los Angeles.


Alexander Skarsgård är nominerad för sin insats som myglande skandinavisk IT-miljardär i den sista säsongen av dramaserien "Succession". I kategorin ställs han mot både Alan Ruck och Matthew Macfadyen från samma serie.

En trofé skulle bli Hollywoodsvenskens andra. 2018 plockade han hem priset i samma kategori för en roll i miniserien "Big little lies".

Som vanligt står även tonsättaren Ludwig Göransson för en svensk vinstchans – den här gången för musiken till "Oppenheimer". Göransson har nominerats flera gånger tidigare, men saknar än så länge en Golden Globe i sin prissamling.

Finlandssvenska skådespelaren Alma Pöysti är nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll i en komedi eller musikal för sin roll i Aki Kaurismäkis "Höstlöv som faller". Filmen kan även få priset för bästa icke-engelskspråkiga film.

Flest nomineringar har sommarens storfilmer "Barbie" och "Oppenheimer" med nio respektive åtta prischanser. På tv-sidan ligger "Succession" bäst till med sina nio nomineringar.

Golden Globe är startskottet för den amerikanska galasäsongen och brukar ge en fingervisning om hur det går på den kommande Oscarsgalan.

Galan äger rum i Beverly Hills tidigt på måndagsmorgonen svensk tid och leds av komikern Jo Koy.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!