'Man fruktar åldrandet något enormt, i synnerhet det kvinnliga som man gör allt för att försöka kontrollera', säger Victoria Smith. Pressbild.
'Man fruktar åldrandet något enormt, i synnerhet det kvinnliga som man gör allt för att försöka kontrollera', säger Victoria Smith. Pressbild. - Foto: Laura Dodsworth

Hon avslöjar hagghatet

Brittiska Victoria Smith skrev en bok om "hagghatet" – i stället för att likt Glenn Close i "Farlig förbindelse" straffa den som kränkt henne. Friläggningen av föraktet för medelålders kvinnor ledde till viktiga insikter.


Fakta: Victoria Smith

Ålder: 1948.

Bor: I Cheltenham, England, med man och söner.

Bakgrund: Doktorsexamen i tysk litteraturhistoria.

Sysselsättning: Skriver läroböcker i tyska, men också om föräldraskap och psykisk hälsa i tidskrifter, samt ett eget feministiskt nyhetsbrev "The ok Karen".

Aktuell: Med boken "Haggor. Om föraktet för den medelålders kvinnan" som nu ges ut på svenska.

Intervjun sker samma dag som Dagens Nyheter publicerar Patrik Lundbergs krönika om hur Hollywoodfrun Gunilla Persson gjorts till "rikshäxa". Kanske var det bristen på blygsamhet eller vredesutbrotten i tv-rutan som gjorde det fritt fram för medierna att avslöja "hela listan" på saker som kronofogden beslagtog i Gunilla Perssons hotellsvit, funderar Lundberg.

Victoria Smith hade i stället pekat på något annat: Gunilla Perssons ålder. Folk tar inte medelålders kvinnor på allvar, skriver Smith i sin fackbok "Haggor". Hon beskriver sitt eget uppvaknande: När hon fyllde 45 upplevde hon hur hon blev allt mer lik kvinnorna i sin mammas generation som hon själv hade avfärdat som ung, arg feminist. En kvinna som hon intervjuade återgav sin mors insikt:

— "Äldre kvinnor har inte bestämt att 'en dag ska jag befinna mig i den här situationen' – alla små beslut och alla sätt som du blivit åsidosatt på läggs på varandra och leder dig till en plats som du aldrig kunde ha föreställt dig när du var yngre".

Vit skräcködla

Victoria Smiths egna reflektioner sammanföll också med genomslaget för "Karen", ett meme om äldre, arga, vita kvinnor som högljutt klagar på servicepersonal. The Guardian beskrev 2020 som "Karens år" och den vita gamla skräcködlan blev till och med Halloweenmask.

— Det blev en fälla, om du klagar över att någon ses som Karen är du själv en Karen, säger Victoria Smith som kallar sitt feministiska nyhetsbrev för "The ok Karen".

Efter 45 var hennes självtroende större men samtidigt upplevde hon att hennes åsikter inte längre var lika efterfrågade.

— När det gäller feminism återuppfinner vi hjulet, det är så mycket som inte förs vidare till nya generationer eftersom vi som unga inte kan föreställa oss att kvinnor före oss känt likadant. Det låter så självklart men är så svårt att komma ihåg.

Den stora skräcken

En förklaring till bristande intresse från yngre generationer är den spridda skräcken för att bli just gammal, tycker hon.

— Man fruktar åldrandet något enormt, i synnerhet det kvinnliga som man gör allt för att försöka motverka.

Brittiska Sharon Blackie skrev boken "Hagitude", om den inre haggan som urkraft. Victoria Smith, som den litteraturvetare hon är, citerar i stället den amerikanska science fiction-författaren Ursula K L Guin: "Låt kvinnor dö gamla, med vita hjässor och mänskliga hjärtan".

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!