Thomas Vinterbergs kommande tv-serie kritiseras för att vara 'artwashing.' Arkivbild.
Thomas Vinterbergs kommande tv-serie kritiseras för att vara 'artwashing.' Arkivbild. - Foto: Axel Schmidt/AP/TT

"Artwashing"-kritik mot "Bröderna Lejonhjärta"

En investeringsfond med kopplingar till Förenade arabemiraten står bakom finansieringen av den kommande tv-serien "Bröderna Lejonhjärta". "Artwashing", menar kritiker. Inte alls, svarar producenten.


I sportens värld är "sportwashing" ett vedertaget begrepp, som går ut på att stater som anklagas för bristande mänskliga rättigheter försöker bättra på sitt rykte genom att investera stora pengar i klubbar och idrotter.

Nu rapporterar Dagens Nyheter om "artwashing."

Regissören Thomas Vinterbergs kommande tv-serie efter Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta" finansieras nämligen av USA-baserade studion Media Res, vars delägare är Redbird IMI.

Redbird IMI ägs till 75 procent av Förenade arabemiratens investeringsfond IMI, som styrs av schejk Mansour bin Zayed al-Nahyan. Han äger också bland annat fotbollslaget Manchester City.

Kerstin Almegård, ordförande för Svenska Pen, säger till DN att det kan vara ett scenario där Förenade arabemiraten försöker tvätta landets skamfilade rykte.

— Det riskerar att bli en form av ”artwashing”, och jag funderar över hur medvetna våra kulturskapare är om vad det innebär att ta emot sådana pengar.

Seriens producent Lars Blomgren, anställd på Media Res, slår ifrån sig.

— Det här är en storm i ett vattenglas. Det är bara att konstatera att väldigt många amerikanska bolag har finansiering från hela världen, och bland annat Mellanöstern.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!