Det första arkeologiska museet i Gaza har totalförstörts och tusentals historiska skatter har gått förlorade. Pressbilder.
Det första arkeologiska museet i Gaza har totalförstörts och tusentals historiska skatter har gått förlorade. Pressbilder. - Foto: Mohammed Abed

Han vill rädda Gazas kulturarv

Stora delar av Gazas kulturarv har raserats. Nu vill den schweiziske arkeologen Marc-André Haldimann rädda det som räddas kan. Det är första gången jag ser en demokratisk stat medvetet försöka förstöra ett kulturarv.


Fakta: Jawdat N Khoudary Museum

Jawdat N Khoudary Museum invigdes 2008 och innehöll tusentals föremål från olika perioder av Gazas historia. Museet totalförstördes 2024 av israelisk militär.

Marc-André Haldimann ansvarade för den första stora utställningen som gjorts om Gazas arkeologi, "Gaza à la croisée des civilisations", som invigdes 2007 på Musées d’art et d’histoire i Genève. Delar av utställningen visades i Medelhavsmuseets "Porten mot havet" (2011).

1954 års Haagkonvention är en kulturarvskonvention godkänd vid Unescos generalkonferens. Den syftar till att skydda kulturegendom och bevara kulturarvet vid väpnade konflikter.

En prunkande trädgård med hundratals arkeologiska skatter som tillhörde Jawdat N Khoudary Museum jämnades förra året till marken av israeliska bulldozers. I februari 2024 totalförstördes sedan det arkeologiska museet – det första i sitt slag i Gaza. Arkeologen Marc-André Haldimann var med om att bygga upp det.

— Inte bara siktade man in sig på våra samlingar utan på hela Gazas kulturarv, säger Haldimann som nyligen föreläst om kulturarvet på Medelhavsmuseet i Stockholm.

Han är förste intendent på Musées d’art et d’histoire i Genève och har lett arkeologiska utgrävningar i Mellanöstern sedan 1980-talet. Vad som nu finns kvar av Gazas unika historia är svårt att veta – han hävdar att ungefär 85 procent av byggnaderna i norr har skadats eller förstörts och flera framträdande monument bombats.

— Det är tydligt att Israels regering är helt likgiltig inför människorna där och deras förflutna. Det är sådant vi har sett under andra etniska rensningar

Fredsbyggande projekt

Jawdat N Khoudary Museum öppnade 2008 och bekostades av samlaren Jawdat Khoudary. Initiativet var en motståndshandling och ett fredsprojekt, säger Haldimann: för att bygga en gemensam framtid måste människor känna till sitt förflutna.

— Det var en slående vision, det förflutna är högt värderat i Egypten och i Israel med fantastiska arkeologiska museer. Gaza som ligger däremellan och som har ett lika rikt förflutet hade inget museum, säger han.

Marc-André Haldimann har skrivit till kollegor vid israeliska myndigheter och bett dem skydda viktiga arkeologiska platser i Gaza, i enlighet med 1954 års Haagkonvention som Israel har skrivit på.

— Jag ville också försöka rädda föremål från de fransk-palestinska utgrävningar som pågått i Gaza sedan 1995, men möttes av tystnad.

Utställning i Genève

Nu är Khoudarys samlingar i huvudsak förlorade. Men 530 föremål finns bevarade på Musées d’art et d’histoire i Genève, och visas i höst på en utställning med anledning av Haagkonventionens 70-årsjubileum, där Gaza är temat.

Marc-André Haldimann känner trots allt en strimma hopp.

— När vi kan få tillgång till området kommer vi att samarbeta med våra palestinska kollegor, som förhoppningsvis fortfarande kommer att vara vid liv då, för att rädda det som går att rädda.

Blir det ett nytt museum?

— Det är jag övertygad om, förr eller senare.

"Efter den hemska attacken av Hamas i oktober då kriget började hoppades vi alla att det skulle finnas en återhållsamhet kring både folket i Gaza och världsarvet hos Israel", säger arkeologen Marc-André Haldimann. Pressbild.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!