Marisa Abela i rollen som Amy Winehouse i filmen 'Back to black'. Pressbild.
Marisa Abela i rollen som Amy Winehouse i filmen 'Back to black'. Pressbild. - Foto: Scanbox

Nu kommer filmen om Amy Winehouses tragiska liv

Marisa Abela spelar inte bara Amy Winehouse i filmen om superstjärnans tragiska liv. Det är också hennes röst som hörs i de ikoniska låtarna i filmen. När jag skrev på för att göra filmen visste jag inte att jag skulle sjunga. Det var något som växte fram under inspelningen, säger hon.


Fakta: Amy Winehouses största låtar

Brittiska tidningen The Guardian listade härom året de 20 bästa Amy Winehouse-låtarna. Här är de fem främsta:

1. "Love is a losing game".

2. "Back to black".

3. "You know I'm no good".

4. "Rehab".

5. "Tears dry on their own".

Amy Winehouses liv är som gjort för en film och den 12 april är det biopremiär för dramat om sångerskan. Från början hade regissören Sam Taylor-Johnson tänkt använda artistens egna inspelningar i alla musikscener i filmen.

— Men ju längre vi höll på kändes det mer och mer möjligt att Marisa skulle kunna sjunga i hela filmen. Och det visar verkligen hur mycket arbete hon la ner, säger Sam Taylor-Johnson.

Marisa Abela är hittills mest känd för rollen som Yasmin i finansdramat "Industry" på HBO Max. Arkivbild.

Marisa Abela har ingen professionell musikbakgrund och tränade i månader.

— Det var viktigt för mig att träna min sångröst, för det var Amys sätt att uttrycka sig. Det var så hon valde att uttrycka alla de här komplicerade känslorna och blotta sig för världen. Så jag kände att det var väldigt viktigt för mig att åtminstone försöka, och att göra det på ett sätt som liknade hur Amy brukade sjunga.

Amy Winehouse kom från en musikalisk familj och växte upp omgiven av jazz, soul och 60-talsrock. Det influerade hennes musik och gav henne ett unikt sound. Hon slog igenom i 20-årsåldern och hon dämpade snart den snabba framgångskarusellen med droger.

Amy Winehouse avled 2011, bara 27 år gammal. Här sjunger hon på en konsert i Brasilien ett halvår före sin död.

Amy Winehouse avled 2011, bara 27 år gammal. Då hade hon levt ett intensivt liv, inklusive ett omtalat och destruktivt förhållande med sin man Blake Fielder-Civil.

Det finns mycket att gestalta ur hennes liv för en skådespelare.

— Det var jättesvårt att fånga henne. Det tog flera månader av förberedelser för jag ville belysa alla aspekter av hennes personlighet, säger Marisa Abela.

Sam Taylor-Johnson har regisserat filmen om Amy Winehouse. Arkivbild.

Hon säger att hon ville fånga det som fick världen att bli förälskad i Amy Winehouse.

— Du vet, styrkan, hennes mod och den starka kraften i kombination med hennes intensiva sårbarhet. För hon var så sårbar för det som jag tolkar som "den mörka sidan".

När Amy Winehouse dog hade hon bara några år tidigare gjort storstilad comeback med plattan "Back to black". Men minnet av hennes musik tynar bort för varje dag som går. I sommar är det 13 år sedan hon gick bort.

För Sam Taylor-Johnson var det viktigt att lyfta fram det viktigaste i Amy Winehouses liv. Musiken.

— Jag ville bort från känslan av att hon bara var ett offer för en tragedi. Och återupprätta henne genom musiken så mycket som möjligt, säger hon.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!