Molly Sandén sjöng 'Gimme! Gimme! Gimme!' uppträder under SVT:s hyllningskonsert.
Molly Sandén sjöng 'Gimme! Gimme! Gimme!' uppträder under SVT:s hyllningskonsert. - Foto: Magnus Lejhall/TT

Kritik mot Abba-hyllningen: "Medioker afterski"

En del beröm och glädjeutrop följde SVT:s hyllningskonsert till Abba. Men både bland recensenter och "vanliga tittare" var det många som tyckte att kvällen inte höll måttet. "Som en medioker afterski på Sälens högfjällshotell", beskriver en tittare på X kvällen.


Fakta: Artisterna i SVT-hyllningen

En lång rad artister medverkade i hyllningsgalan ”En fest för Abba” på Cirkus i Stockholm.

Bland de artister som tolkade gruppens klassiker fanns Molly Sandén, Oscar Zia, Seinabo Sey, Maja Francis, Isabella Lundgren, The High Society, The Tallest Man on Earth.

Även Maja Ivarsson, Christer Sjögren, Albin Lee Meldau, The Soundtrack of Our Lives, Maia Hirasawa, Astrid S och Mapei medverkade.

Under kvällen fick man även ta del av material från SVT:s arkiv, inklusive de första intervjuerna med gruppens medlemmar.

På Cirkus i Stockholm och i SVT hyllade delar av den svenska musikkåren Abba under lördagen – 50 år efter vinsten med låten "Waterloo" i Eurovision i Brighton 1974.

Men många tycker att kvällen inte höll måttet. GP:s recensent Johan Lindqvist är hård i sin kritik och tycker att artistlistan i sin helhet var "påfallande profilfattigt" och tycker att kvällen är "trist skol-tv".

"Okänslig och långrandig"

"Det var som att inte bara musiken var 70-tal. Tv-produktionen var gammaldags, omständlig, okänslig och långrandig", skriver han i sin recension.

På plattformen X är det flera tittare som håller med. En användare skriver att kvällen var ett bra initiativ från SVT, men saknar artisteliten.

"Man fattar varför ABBA tackat nej till hyllningen i SVT. Seinabo Sey och Molly Sandén var bra, resten Wallmans salonger."

Andra är inne på samma spår.

"Vilket haveri till ABBA-hyllning. Kören och orkestern var bra – och kändes malplacerade i en i övrigt töntig produktion med mediokra sånginsatser, tramsigt manus och utfyllnad med billig skåpmat. Skämmes SVT!"

Mapei framförde "The name of the game" under SVT:s hyllning till Abba.

"Brist på bjussighet"

Även DN:s Matilda Källén undrar var huvudpersonerna är och jämför hyllningskonserten med att "titta på ett extra lyxigt 'Så mycket bättre'".

"De som inte sluter upp är Abba själva, med undantag för en generisk tack-text. De lägger väl sin tid på vad de vill, men medan pengamaskiner i form av dyra 'Mamma Mia'- och 'Abbatar'-shower tuggar på 24/7 kan jag inte låta bli att sucka över bristen på bjussighet", skriver hon i DN.

Björn Ulvaeus var i stället i London där musikalen Mamma Mia firade 25 år på scen i West End. I en film som lagts upp på X säger att han att han har mycket att tacka segern i Brighton 1974 för.

— Om vi inte hade vunnit, hade jag troligtvis inte stått här i dag, säger han.

Från SVT:s håll är man dock nöjda med produktionen.

— Vi kommer inte att kommentera kritiken. Folk får tycka vad de vill, men vi är nöjda, säger Camilla Hagert på SVT:s pressavdelning.

TT
/
/
/
SVT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!