Wasaknäcke på kunglig middag
Alla gäster på en kunglig middag hittar en skiva knäcke på sin tallrik - Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild, Christine Olsson/TT Bild.

Därför får gästerna på en kunglig middag ALLTID Wasaknäcke på sin servett

Kanske har ni lagt märke till att det alltid står en äggkopp i guld vid drottning Silvia och kung Carl XVI Gustafs tallrikar när det bjuds på kunglig middag. Men det är inte det enda som sticker ut. Något som alla gäster möts av på en kungamiddag är nämligen en skiva knäckebröd från Wasa.


Att få en inbjudan till en kunglig middag är få förunnat, och har man väl fått en inbjudan så är det väldigt mycket att tänka på inför middagen. Det handlar om allt från klädsel, huruvida du får gå på toa under middagen eller be om en andra portion på en kungamiddag.

Journalisterna Titti Schultz och Ebba Kleberg von Sydow har i det senaste avsnittet av sin podd Monarkerna bjudit in Elisabeth Tarras-Wahlberg

Kronprinsessan Victoria och Elisabeth Tarras-Wahlberg sommaren 2023. Bildkälla: Adam Ihse/TT Bild

Tarras-Wahlberg var tidigare hovmarskalk och under åren 1995 - 2004 så var hon informationschef för Hovet. Är det någon som vet om allt som pågår bakom kulisserna i kungahuset så är det just Tarras-Wahlberg.

Ett ämne som avhandlas i Monarkerna är den tidskrävande dukningen som äger rum inför kungliga middagar. Den sker med en enorm precision – faktiskt så mäts avstånd med snören för att allt ska bli rätt, avslöjar Tarras-Wahlberg.

Dukningen sker med enorm precision. Bildkälla: Anders Wiklund/TT Bild
Dukningen på en kunglig middag tar tid att genomföra. Så här såg det ut inför Sverigemiddagen när kung Carl XVI Gustaf firade 40 år på tronen år 2013. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT Bild

Den som har tittat närmare på bilder av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia till bords har kanske lagt märke till att de alltid har en liten äggkopp i guld vid sin tallrik. 

Äggkoppen är en tradition som infördes av Karl XIV Johan. Denne var tydligen inte så förtjust i det svenska köket vid den här tiden, och om maten inte var god så kunde han då alltid i alla fall få i sig något i form av ett kokt ägg.

Äggkoppen används aldrig under kungamiddagarna idag utan är bara på bordet av gammal tradition. Men förutom äggkopparna så är det även en annan sak som sticker ut.

Knäckebröd från Wasa på alla kungamiddagar

– Det är ju någonting med en knäckeskiva också?, frågar Titti Schultz i podden.

Och ja, den som tittar närmare på bilder från kungliga middagar genom åren kan se att det alltid ligger en knäckebrödsskiva vid varje gästs tallrik. 

Under ett finskt statsbesök 1982 syns drottning Silvia till bords – och vid hennes servett: en skiva knäcke. 

Ser du knäckebrödet på drottningens tallrik? Bildkälla: Stefan Lindblom/SvD/TT Bild

När drottning Elizabeth II var på statsbesök i Sverige 1983 så bjöds hon under galamiddagen på en skiva knäckebröd. 

Wasas delikatessknäcke är det som serveras. Bildkälla: Stella Pictures.

Förre statsminister Göran Persson har även han hamnat på bild med en bit knäcke. Och så fortsätter det – på bild efter bild från kungamiddagar. Brödet som serveras är från svenska Wasa, och det ser ut som att det är deras delikatessbröd som dukas fram. 

Förre statsminister Göran Persson med en skiva knäcke på sin tallrik. Bildkälla: Ola Torkelsson/TT Bild
Kung Carl XVI, drottning Elizabeth II och prins Bertil under en galamiddag 1983. Knäckebrödet och äggkopparna är framme! Bildkälla: Jan Collsiöö/TT Bild

I Monarkerna så berättar Elisabeth Tarras-Wahlberg om mysteriet med knäckebrödet.

– Ja, det stämmer. På varje servett ligger det en skiva Wasaknäcke. Den vita varianten. Jag har tillbringat viss tid med att försöka ta reda på, för jag har glömt syftet med det här, så jag har ringt runt till mina tidigare kollegor. Ingen vet riktigt. Men det finns olika teorier. Någon påstår att det var drottning Victoria som införde att man skulle kunna ha det här istället för näsduk, berättar Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Tittar du närmare så ser du att knäckebrödet finns framdukat på varje kungamiddag. Bildkälla: Christine Olsson/TT Bild, Henrik Montgomery/TT Bild, Fredrik Sandberg/TT Bild
Elisabeth Tarras-Wahlberg har försökt att ta reda på varför knäckebrödet dukas fram. Bildkälla: Alla bilder: Fredrik Sandberg/TT Bild.

– Snyta sig i knäckebrödet?, utbrister Titti Schultz i podden.

– Nej men torka sig om man blev lite våt om läppen. Men då fanns inte Wasaknäcke kom vi fram till. Jag gissar att det här handlar om att man ska kunna småknapra på det här, att om man inte tycker om förrätten så ska man knapra i sig den här. Eller om man kommer dit och är jättehungrig. Men jag tänker att det tilltalar säkert fransmännen. De ska ju alltid ha en liten baguette, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg i Monarkerna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!