En mystisk låt har dykt upp på Sveriges topplista på Spotify.
En mystisk låt har dykt upp på Sveriges topplista på Spotify. - Foto: Kallestad, Gorm Isabell Höjman/TT​​

Okänd svensk låt på Spotifys topplista – misstänkt streamfusk

En okänd instrumentell låt ligger längst upp på Spotifys topplista i Sverige. Låten misstänks vara ett resultat av manipulerade lyssningar.


Svenskstartade Spotify är idag den största plattformen för musik världen över. Många artister drömmer om att hamna på Spotifys topplistor, men det verkar som att en del tar bakvägen till toppen. På Sveriges top 50-lista syns nämligen en helt okänd låt på förstaplatsen. 

Bandet som lurade Spotify – tjänade hundratusentals kronor

Manipulerade streams kan ligga bakom låtens framgång 

Jonas David, musikreporter på P3, misstänker att det handlar om manipulerade streams. 

– Den är helt instrumentell med lite generiska gitarriff, och verkar rätt snabbt och enkelt producerad. Det jag reagerar på är att låten funnits ute sedan november, men helt plötsligt har den hamnat från ingenstans på top 50 i Sverige, med fler än 300 000 lyssningar, säger David till P3. 

Bakom låten finns det flera artister som alla är helt okända.

– Ganska osannolikt skulle jag säga att det rör sig om någon slags one hit wonder, för att det finns liksom ingen annan information. Sen hittar man inte heller någon info om distributions- eller produktionsbolaget bakom låten. Den är rätt ny startad och det finns ingen hemsida eller kontaktinfo. 

I ett skriftligt meddelande till P3 säger Spotify att de aktivt jobbar med att förebygga manipulerade streams, men de uttalar sig inte närmare om den mystiska låten.

Manipulerade lyssningar vanligare idag

Att manipulera streams på Spotify har blivit ett allt mer vanligt fenomen. Svenska musiker som Fröken Snusk och Rasmus Gozzi har nyligen blivit anklagade för att både ha manipulerat streams och ha köpt lyssnare – något som de menar inte stämmer. 

– Jag vet ingenting om det. Jag har så klart pratat med Rasmus eftersom jag jobbar med honom. Han är ju min partner. Och han har sagt nej. Jag litar på honom eftersom jag har känt honom i flera år och han har aldrig ljugit för mig. Så jag litar på det han säger, har Fröken Snusk sagt i en intervju med Aftonbladet.

Fröken Snusk bryter tystnaden efter hårda anklagelserna

Fröken Snusk anmäld – marknadsför snus till barn

Här är de tio mest inkomstbringande låtarna genom tiderna – i Eurovision Song Contest

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!