Bandet Vulfpeck lurade Spotify på hundratusentals.
Bandet Vulfpeck lurade Spotify på hundratusentals kronor. - Foto: Unsplash, Henrik Montgomery/TT

Bandet som lurade Spotify – tjänade hundratusentals kronor

Bandet Vulfpeck lurade Spotify på hundratusentals kronor. Nu har bandledaren Jack Stratton gett ett förslag på en ny intäktsmodell.


Bandet Vulfpeck och mer specifikt bandledaren Jack Stratton har vid flera tillfällen gått hårt mot Spotifys streaming-modell. Nu har han tagit till YouTube för att officiellt förklara Spotify som vinnare av "streaming-kriget" mot Apple, men han erbjuder också en plan för Apple som ska få dem att ta tillbaka första platsen som den största musikplattformen.

Netflix nobbar Apple – trots konkurrenternas stöd

Tjänade 200 000 kronor: "Smart trick"

Det är inte första gången som Vulfpeck uppmanar till förändring. För 10 år sedan släppte de ett album som blev en internationell nyhet. Albumet bestod nämligen av tio låtar som var helt ljudlösa och bandet bad sina fans att spela albumet medan de sov med målet att intäkterna skulle betala för en gratisturné. 

Slutnotan för Spotify landade på runt tvåhundratusen kronor och det kunde ha varit ännu mer om inte Spotify hade tagit ner albumet från plattformen.

"Det här är ett smart trick, men vi föredrar Vulfpecks tidigare album", skrev en talesperson från Spotify i en kommentar till Digiday.

Inför Spotifys börsnotering intervjuades även Stratton i CNBC, där han kommenterade den nuvarande intäktsmodellen inom musikindustrin.

Styr telefonen med tungan – nya prototypen

Nya intäktsmodellen

I sin video förklarar Stratton att Apple borde anamma en "90-10 fan-centrerad modell", där 90 procent av intäkterna går till artister och tio procent till Apple och där intäkterna för lyssningar går direkt till artisterna så att fans kan vara säkra på att deras lyssningar stöttar artisterna de tycker om mest. 

Detta är i kontrast till 70-30 modellen som Spotify har, där alla intäkter samlas ihop och sen delas ut baserat på antalet streams. Stratton tror att hans förslag kan gynna både artister och fans. På så sätt kan Apple komma ikapp Spotify och återta sin position som ledaren inom digital musikdistribution.

Läs mer: Så många svenska jobb kan ersättas helt av AI

Läs mer: Så skyddar du dig mot AI-bedrägerier: "Svårt att stå emot"

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!