Två egentagna bilder på Alexander Grove och Kalle Leander.
Tenori sjunger på både italienska och engelska i Melodifestivalen på lördag. - Foto: Facebook/tenoriinternational

Lär känna operaduon Tenori – debuterar i Melodifestivalen på lördag

På lördag gör Tenori debut i melodifestivalen med bidraget “La Stella”. Det må vara deras första gång i tävlingen men att stå på scen är långt ifrån ett främmande koncept för duon som redan är kända världen över.


Tenori är italienska och betyder översatt till svenska “tenorer”. Precis som namnet skvallrar om så består Tenori av tenorsångarna Alexander Grove och Kalle Leander

De är nykomlingar i Melodifestivalen, men de har långa karriärer som sångare och är väletablerade på den internationella operascenen. 

Melloaktuella Tenori har långa karriärer i ryggen

Alexander Grove är född i London och inledde sin professionella sångkarriär redan som sjuåring. Då som en del av St Paul Cathedrals gosskör. Under sin över 35 år långa karriär har Grove hunnit delta i ett antal prestigefyllda tävlingar, turnera och jobba med stora namn inom operavärlden. Han har även haft över 60 olika roller i olika operaproduktioner, bland annat på West end i London och Stora teatern i Göteborg. 

Kalle Leander har en minst lika imponerande karriär. Han föddes i Lund och är bland annat utbildad vid Operahögskolan i Stockholm. Han har varit med i föreställningar på flera kända opera- och konserthus, bland annat kungliga operan och har uppträtt för kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på Kungliga Slottet. Förutom musikkarriären så har Leander karriär som både skådespelare och manusförfattare.

När fyller duon år?

Alexander Grove är 44 år gammal. Han föddes 3 februari 1978 och hans stjärntecken är vattuman.

Kalle Leander är 40 år gammal. Han föddes 8 mars 1981 och hans stjärntecken är fisk.

Tenoris familj - har de partner och barn?

Alexander Grove är gift och har tillsammans med frun Louise Sjöstedt, 44 sonen Oliver, 10. Grove och frun Louise, som han kallar för sin “andra hälft” i en intervju med Leva&Bo, har operan gemensamt och faktum är att det är så de träffades.

– Vi möttes på scenen i Manchester 2004 eller 2005, där vi hade huvudrollerna i operetten ”Wiener Blut”, berättar han för tidningen

Kalle Leander har inte varit lika öppen med sitt privatliv men Leva&Bo skriver att han är singel och har tre barn. 

Både Grove och Leander kommer ha familjemedlemmar i publiken när de uppträder i deltävling 4 av Melodifestivalen på lördag. Bland annat kommer Groves son, Oliver, vara på plats och titta på Tenoris framträdande. 

– Han tycker att det är jätteroligt! Han gör plakat för oss just nu där hemma, berättar Grove för Nyheter24

"La Stella" - en låt i riktig mellostil

Tenori beskriver bidraget “La Stella”, som betyder “stjärnan” på italienska, som en “upptempo-crossover-låt” med en touch av klassisk mello. För SVT berättar de att den handlar om “den där” speciella personen i livet som kan lyfta en ur mörkret. De säger också att låten är full av energi, passion och glädje - något de tycker att alla kan behöva efter pandemin.

För Nyheter24 beskriver Kalle Leander bidraget som "klassisk mello, operacrossover, extra allt"

– Crossover är en blandning av pop och operaröster, förklarar Alexander Grove och fortsätter:

– Vanligtvis så är det att man tar pop-låtar och ändrar dem till klassiska låtar. Den här gången har vi en låt där vi stannar i popstilen, men vi använder våra röster så vi kan sjunga ut på riktigt. Så det är en liten blandning.

Duon berättar också för Nyheter24 att de är nöjda med det planerade framträdande och att gårdagens repetitioner gått "väldigt bra". De passar också på att skicka en hälsning till alla som kommer att titta på lördag.

– Det ska bli jättekul att få framträda och det har varit en väldigt rolig resa och det ska bli fantastiskt att ÄNTLIGEN få möta en livepublik efter den här mörka coronatiden, säger Leander.

Går det att följa Tenori på sociala medier?

Tenoris instagramkonto hittas under namnet tenoriinternational.

Vill du följa Alexander Grove och Kalle Leanders egna instagramkonton så heter de uktenor och kalle.leander.

På twitter hittas Tenori under namnet Tenori3Tenors.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!